"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Macaristan'da "Konuşan Kaftan" sergisi açıldı

01 Ağustos 2015, Cumartesi 23:51
Macaristan'ın Kecskemet kentinde yazar Kalman Mikszath'ın eserinden esinlenilerek "Konuşan Kaftan'' isimli Macaristan'ın Osmanlı dönemini anlatan sergi bir düzenlendi.

Serginin açılışını yapan Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçi Şakir Fakılı yaptığı konuşmada, Kecskemet şehrinin Macaristan'ın hızlı büyüyen ve gelişen şehirlerinden biri olduğunu, halkının da tarihte Türklerle beraber yaşadığını anımsattı. 

Fakılı,  "Tarihçilerin de belirttiği gibi Kecskemet şehri Osmanlı yönetimi altında ticaret, tarım ve sanayi bakımından büyük bir gelişme kaydetmişti. O dönem insanlar özgür bir şekilde inançlarını da yaşayabiliyorlardı. Bazı tarihçiler, o dönemde Kecskemet'in başkent Budin'den bile daha fazla bir nüfusa sahip olduğunu ifade ediyorlar" dedi.

Müze müdürü Rosta Szabolcs, sergiyle Kecskemet halkına Türkleri ve Osmanlı'yı objektif bir şekilde tanıtmayı amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"'Türkiye ve Macar ilişkileri son dönemde büyük bir ivme kazandı. Macarlar, Türk kültürüne büyük bir ilgi gösteriyor. Özellikle Osmanlı döneminde atalarının yaşam biçimini ve adetlerini merak ediyorlar. Burada düzenlediğimiz bu sergi ile o dönemdeki insanların yaşamlarını halkımıza objektif bir şekilde göstermeye çalışıyoruz. Osmanlı döneminde Kecskemet'te tamamen barış hüküm sürüyordu bu sebeple Kecskemet şehri o dönemde çok büyük bir gelişme gösterdi.''

Szabolcs serginin 1 Mart 2016 tarihine kadar açık olacağını, Macaristan'ı ziyaret eden Türkleri de müzeye beklediklerini belirtti.

Açılışa, Kecskemet Belediye Başkanı Dr. Szeberenyi Gyula Tamas, Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül ve çok sayıda davetli katıldı.

AA

Okunma Sayısı: 2583
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı