"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şeki Han Sarayı 250 yaşında

07 Temmuz 2012, Cumartesi
Azerbaycan’da, ülkenin mimarî incisi sayılan Şeki Han Sarayı’nın yapımının 250. yılı çeşitli faaliyetlerle kutlandı.
 Kutlamalar çerçevesinde geniş halk kitlelerinin katıldığı yürüyüş yapıldı. Hanlık dönemi temsili askerleri tarafından korunan kale duvarları içerisinde kurulan ve yerel ustalar tarafından yapılan Azerbaycan’ın geleneksel el sanatlarının sunulduğu Doğu pazarı, pehlivan gösterileri, eski at sporu olan çevgan yarışları yoğun ilgi gördü. UNESCO uzmanları tarafından, Dünya Kültür Mirası listesine alınmak üzere incelemelerin başlatıldığı Şeki Han Sarayı, TÜRKSOY’un 2012 yılı Türk halklarının somut olmayan kültürel miras başşehri olarak belirlediği Şeki’de bulunuyor. Azerbaycan Ortaçağ mimarisinin en önemli anıtlarından sayılan Han Sarayı, Şeki Hanlığının kurucusu Hacı Çelebi Hanın torunu Muhammed Hüseyin Han Müştag tarafından 1762 senesinde yazlık ikametgâh olarak inşa edildi. Şeki’nin Çar ordusu tarafından işgalinden sonra Ruslar tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan saray, Sovyetler döneminde müze olarak kullanılmaya başlandı. Bu dönemde birkaç kez restorasyon yapılmasına rağmen bakımsız kalan sarayda, Azerbaycan bağımsızlığını elde ettikten sonra kapsamlı çalışmalar yapılarak eski güzelliğine kavuştu. Çevresi surlarla çevrili, iki kat, altı oda ve iki aynalı balkondan oluşan sarayın salon ve oda duvarları renkli işlemeler, motifler, savaş sahnelerinin yansıtıldığı duvar resimleriyle süslü. Ahşap çıtalar arasına çeşitli renklerde cam monte edilerek yapılan geometrik desenli saray pencereleri, “şebeke” adı verilen el sanatlarının en nadir örneklerinden. Pencerelerdeki şebekelerin her metrekaresi birbirine geçmiş beş bin çıta ve cam parçasından oluşuyor. Odalarda bulunan savaş ve av tasvirleri mekâna farklı bir güzellik katıyor. Sarayın önemli özelliklerinden biri de yapımında çivi veya herhangi bir yapıştırıcı madde kullanılmamış olması. Saray önünde bulunan ve “Han Bağı” adı verilen bahçedeki havuzun iki yanında, yaşı saraydan da eski olan, 1530 senesinde dikilmiş ve halk tarafından “Han Çınarı” diye isimlendirilen biri 34, diğeri 42 metre yüksekliğinde iki çınar ağacı bulunuyor. 
Okunma Sayısı: 2274
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı