BAKLAVADAN SONRA HACİVAT VE KARAGÖZ’Ü SAHİPLENEN
YUNANİSTAN’A KARŞI BİR ATAK YAPAN BURSA BÜYÜKŞEHİR
BELEDİYESİ “KARAGÖZ VE HACİVAT’IN” PATENTİNİ ALDI.
Yaşayıp yaşamadıkları halen efsane konusu olan ancak İranlı Şeyh Küşteri’nin Sultan Orhan huzurunda sahnelemesiyle başlayan Hacivat-Karagöz gölge oyunu aralıksız 700 yıldır sahneleniyor. Geleneksel Türk gölge oyununa komşu Yunanistan’ın baklavadan sonra gözünü dikmesiyle birlikte harekete geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihî oyunun Türklere ait olduğunu aldığı patentle ispatladı. Türk gölge oyununun kahramanları Hacivat-Karagöz’ün gelecek nesillere sevdirilmesi amacıyla ülke genelinde özellikle Ramazan ayında birçok ilde Hacivat ve Karagöz oyunu sahneleniyor. Ramazan eğlencelerinde çocukların izlemeye doyamadığı Hacivat-Karagöz gölge oyununun merkezi Bursa’da ise ayrı bir heyecan yaşanıyor. Hem eğlendirmek hem de sosyal mesaj vermek amacıyla yüzyıllardır beğeniyle takip edilen Hacivat Karagöz gölge oyunu Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Karagöz Müzesi’nde perdeye yansıtılıyor. Gölge oyununa gönül veren Şinasi Çelikkol, Tayfun Özeren, Seçkin Güneş, Ufuk Durmaz, Bülent Akay ve Esat Taşatmanlar gibi sanatçıların gösterilerine de ev sahipliği yapan müzede Hacivat Karagöz gölge oyunu yeni nesillere aktarılıyor.
YUNANİSTAN ALMAK İSTEDİ, AMA PATENT BİZDE
Günümüzde çocuklara hitap eden çizgi film sayısı ne kadar fazla olsa da Karagöz ve Hacivat’ın hâlâ miniklerin ilgisini çektiğini belirten Bursa Karagöz Müzesi Sorumlusu, tasvir ustası Ercan Aksakal, oyuna dair bilinmeyenleri anlattı. Aksakal, Karagöz ile Hacivat’ın 1300’lü yıllarda Bursa’da yaşadıklarının anlatılmasına rağmen resmî belgelerin mevcut olmadığını belirtti. Yunanistan’ın Hacivat Karagöz oyununa sahip çıkmak istediğine dikkat çeken Aksakal, “Yunanlılarla bizim kültürümüz yakın. Türkler, orada oyunu sahneledikleri için onlar da sahipleniyor, ama 2010 yılında patentini aldık. Oyunda Hacivat ve Karagöz’ün yanı sıra Bebe Ruhi, Çelebi, Tuzsuz Deli Bekir gibi ana karakterlerin yanında 250’den fazla karakter vardır. Tabiî, Osmanlı döneminden kalma bilinen 28 oyun var” dedi.
Geleneksel gölge oyunu sanatçılarından Hayali Osman Ezgi ise hayalinin aynı anda hem figürleri oynatıp hem de seslendirme yapmak zorunda olduğunu söyledi. Seyircinin ve mekânın durumuna göre oyun metinlerinin değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Ezgi, eskiye nazaran oyuna ilginin azaldığını kaydetti.