"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğru alternatif Demokrat misyon

M. Latif SALİHOĞLU
29 Aralık 2018, Cumartesi
Tek başına bir iktidarmış gibi görünen siyasî yapı, gerçekte bir koalisyon hükûmetidir. Adına “Cumhur İttifakı” demelerinin sebebi, yıllardır koalisyon hükûmetlerini habire kötüleyip durmalarıdır.

Oysa, koalisyon da bir nevi ittifaktır. İki veya daha çok siyasî partinin, bir müşterek protokol hazırlaması, üzerinde anlaşması ve altına imza atmasıdır. İktidardaki siyasî parti, şayet başka partilerle (MHP, BBP) bir ittifak anlaşması yapmasa idi, ne Meclis çoğunluğunu elde tutabilir, ne de Cumhurbaşkanı adayını seçtirebilirdi. Hele ki, birinci turda imkânsız olurdu.

* * *

Cumhur İttifakı’nın ardından, karşı blokta olanlar da çaresiz Millet İttifakı’nı kurdu.

Şüphesiz, bu her iki cenahtaki partilerin içinde  şahsî hüviyeti itibariyle “Demokrat” karakterli siyasîler vardır. Ama, asıl mühim olan hüviyet, kişi bazındaki Demokratlık değil, misyon çizgisi itibariyle olan Demokratlıktır.

İşte, günümüz siyaset tablosunda ve Meclis denklemi içinde eksikliği hissedilen de budur zaten: Demokrat Misyon siyaseti.

Oysa, ülkenin ve milletin ihtiyaç duyduğu asıl misyonun da bu olduğu fikrindeyiz.

Bu aktüel tesbitten sonra, şimdi de tarih sahnesine çıktığı devirden günümüze doğru, bahsini ettiğimiz bu şanlı misyonun bazı halkalarından söz edelim.

Siyaset sanatının mümtaz mimarları

Burada tâ 1865'lerde meydân-ı zuhûra çıkan "Ahrâr-ı Osmaniye"den ve onların takipçileri olan "Ahrar-Demokrat Misyonu"nun mahir, liyakatlı, itikadlı temsilcilerinden söz ediyoruz. Bu itibarlı kimseler, gerçekte şahıs(lar)dan ziyade esaslı bir dâvâya bağlandıkları için, şahıs ve parti isimlerinden çok misyonlarıyla tanınıyorlar ve öyle de tanınmaları icap ediyor.

Şayet şahıs, yahut kadro/heyet bazında bu silsileden söz edecek olursak, karşımıza göz kamaştıran köklü, ciddî, esaslı, ihlâslı (Bediüzzaman’ın da takdir ettiği) şöyle bir asalet tablosu çıkar: Namık Kemâl, Şinâsi, Ziya Paşa, Resneli Niyazi Bey, Enver Paşa, Prens Sabahaddin Bey, Mizancı Murad, Ali Şükrü Bey, Hüseyin Avni Bey, Re'fet Bey, Kâzım Karabekir Paşa, Tevfik İleri, Namık Gedik, Adnan Menderes ve Süleyman Demirel gibi ciddî, gayretli, dirayetli şahsiyetler.

Bunların bir kısmı samimî "dost" mesabesindedir. Ekseriyeti teşkil eden kısım ise "İslâm kahramanı", yahut "İslâmın fedâisi" pâyesine liyâkat göstermiş birer "hürriyetçi demokrat" şahsiyettir. Bunların zaman içinde yaptığı, yahut imza koymuş olduğu hizmetlerden, ülke ve millet olarak bugün de istifade etmekteyiz. 

Onun için, nankörlüğe düşmeden, onları hayırla ve hizmetlerini takdirle yâd etmek durumundayız. İşte, biz de—asla körelmemesi gereken—bu "takdir hissi"ne istinaden, her türlü bedeli ödeyen bu efsânevî şahsiyetlerin yüz elli yıllık hürriyet ve demokrasi koridorunda yürüyerek yapmış oldukları, imza koydukları, yahut sebebiyet verdikleri hayırlı hizmetlerini bir vefâ borcu olarak takdir etmeyi vazife telâkki ediyoruz.

***

Evet, son yüz elli yıllık tarihimizin şan ve şerefle bezenmiş sayfalarında Osmanlı dönemi itibariyle Ahrarların ve Cumhuriyet dönemi itibariyle de Demokratların imzası var. Özetle, din, vatan, millet yolunda en büyük hizmeti onlar yaptı. Bu uğurda en büyük bedeli de onlar ödedi: Darbe, süngü, hapis, sürgün, zindan, idam, vesaire… Başlarına gelmeyen kalmadı. Lâkin, yine de yılmadılar. Dâvâdan vazgeçmediler. Ye'se, ümitsizliğe düşmediler. Her fırsatta yeniden toparlanıp hizmete devam ettiler.

Dönem dönem hizmetleri kesintiye uğradı. Ancak, yine de bitmediler, tükenmediler, yok olup gitmediler. Dün var oldukları gibi, bugün ve inşaallah yarın da var olacaklardır.

Okunma Sayısı: 2884
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Recep Günay

    29.12.2018 12:45:51

    cumhur ittifakı koolisyon değildir.Koolisyonda hükümetteki bakanların bazıları ortaga verilir. Bir nevi zayıf olan iktidara yardımdır. imecedir.Ortak iktidarın yükünü hafifletir.Aynı zamada koolisyonlar zıtlaşmayı önler ve ya aza indirir.Şimdiki cumhur ittifakı böyle değildir. öyle olsa büyük şehirlerde aday kordu. Yapılan iş. bu işi biz beceremiyoruz sen yap. yani ben yiyemedim sen ye anlayışıdır. İktidara dış payanda dır.

  • Özdemiroğlu

    29.12.2018 08:32:43

    (3) Demokratların karşısında sadece yerli müstebit ve dinde hassas, muhakeme-i akliyede noksan kesim değil,Türkiye dışı,ancak Türkiye siyasetini dizayn etmek isteyen, pek de Milletimizin hayrını istemeyen odaklar durmamışlardır.

  • Özdemiroğlu

    29.12.2018 08:29:06

    (2) Demokrat iktidarlar; siyaset terazisini tam ortadan tutmuşlardır. Ne MHP türü Milliyetçilik, ne MSP türü siyasal İslamcılık; ne de CHP türü maneviyatı dışlayan anlayış değil; milletin değerleri ile devletin işleyişini dengeli götüren bir misyon sergilemişlerdir.

  • Özdemiroğlu

    29.12.2018 08:24:30

    Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nde; gerek dini açıdan, siyasi, ekonomik vb. açılarından devlet ve toplumun rahat ve huzurun yoğunlukta olduğu vasat Demokrat Misyonun etkinlikte olduğu zamanlarda olmuştur. Onun için bu misyon sahiplerinin başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmemiştir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı