"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Okuyucu mektupları” üzerine değerlendirmeler (6)

Orhan GÜLER
21 Haziran 2022, Salı
Evvelâ köşemizi ta’kip eden, ayrıca yorumlarıyla yazılarımıza bir nevi katkıda bulunan kıymetli zevâta (Atillâ Yılmaz, Cenk Çalık, Eyüp Aktaş, Mehmet Çetin, Nâhit Topaloğlu, Said Yüksekdağ, Şerife Tez ile “Abdullah,” “Nâbi,” “S. Topuz,” “Zübeyir” rumuzlular) binler teşekkürle, bir-iki “mühim” yorumu mütalâaya çalışacağız...

***

22 Şubat 2022 tarihli ve “‘Okuyucu mektupları’ üzerine değerlendirmeler (5)” başlıklı yazımız hakkında: 

—Said Yüksekdağ: “Öncelikle şunu ifâde etmek isterim ki ‘Yeni Asya’da yazanlar arasında en geniş kapsamlı köşe size ait Orhan Ağabeyim. Zîra dergilerin her ay okunup aylık, gazetede çıkan yazıların her gün okunup [aylık] olarak bâzı önemli paragraflarının derlenmesi müthiş bir okuma azmi ve sebat gerektiriyor. Bunlar dışında ‘Kitaplık’ ekini çıkarmanız, ‘Yeni Asya’ yazarları hakkında bilgileri not almanız vs. takdire şâyân. / Mart ayı ile başlamayı plânladığınız yeni derleme projenizi şimdiden merak etmeye başladım! Tahminimce Yeni Asya Neşriyat’ta çıkan kitaplardan yapılan derlemeler olabilir, diye düşünüyorum;—belki zor olur, ama sizde bu azim varsa niye olmasın—ama bakalım ne çıkacak:) / Rabbim şevk ve gayretinizi arttırsın ve bu hizmetten ayırmasın inşâallah...”

Elcevap: Değerli genç yazarımız, bu fakirin çalışmalarını bîhakkın özetlemiş—hassaten teşekkür ederiz! 

Fasılalarla yedi yılı aşan bir “yazarlık” sergüzeştimiz mevzuubahis. Lâkin “tüm neşriyatımızı ta’kip etmek” gibi cidden zahmetli ve de zaman alıcı “yazı sahamız”ı daha ne kadar sürdürebiliriz, orası meçhûl! 

Said Yüksekdağ kardeşimiz “yeni derleme” projemizin kaynağını da “Yeni Asya Neşriyat (YAN) kitapları” olarak doğru tahmin etmiş. Önümüzde bâzı serî kitaplar dâhil birkaç seçenek vardı; nihayetinde biz YAN baskılı “Risale-i Nur Külliyatı”nı tercih etmiş bulunuyoruz... 

***

19 Nisan 2022 tarihli ve “‘Bayağı’ kelimesi ve ‘parantez’ uygulaması” başlıklı yazımız hakkında: 

—Nâhit Topaloğlu: “Orhan kardeşim. Mühim bir konuya temas etmişsiniz. Allah razı olsun. / Âcizane bir iki hususu tashih etmek isterim; berây-ı malumat arz olunur: [*] Ba’riz değil ‘bâriz’ şeklinde yazmak daha doğru olur; kelimenin aslında ‘ayın’ harfi yok çünkü. [*] Diğer bir husus, ‘bayağı’ kelimesi galat değildir. Zarf olarak ‘âdeta; epeyce, iyice, enikonu’ mânâlarında kullanılır. ‘Baya’ ise zâten kelimenin eski Türkçedeki asıl hâlidir. Baya, ‘az önce, demin’ mânâsında kullanılmaktayken, baya+kı > baya+ġı ekleriyle ‘önceki gibi, eskisi gibi’ mânâsında hayatiyetini sürdürmüş ve 1.Değişik bir tarafı bulunmayan, farklı olmayan, sıradan 2.Aşağılık, âdî, seviyesiz, pespâye, denî 3.İnce ve kibar olmayan, basit, kaba, âmiyâne 4.Âdeta; epeyce, iyice, enikonu mânâlarıyla günümüzde yaygın şekilde kullanılmaktadır. / Bâki selâm ve muhabbetlerimle...”

Elcevap: Kıymetli okuyucu-yazarımız “edebiyat öğretmeni” Nâhit Topaloğlu’nun “tashih”leri bizi hem hoşnut hem de tenvir etmekte. 

(Yalnız, birkaç mevzuu gündeme getirdiğimiz yazımızda “hangi mühim konuya temas etmişiz ve o konu niçin mühimmiş” pek anlayamadık!) 

Gelelim “baya/ğı” kelimesinin istimâliyle alâkalı detaylı bilgilendirmeye... Doğrusu, ilgili kelimenin böylesine farklı, ama zıt mânâları barındırdığının bir “mütehassıs” tarafından te’yidi bizi daha bir şaşırttı! Biz orada bir tenâkuz olduğuna dikkat çekerken “hoca”mız burada tam aksini buyuruyor. “Baya”(!) tuhaf bir vaziyet... 

Okunma Sayısı: 1585
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    21.6.2022 20:00:18

    " 'Okuyucu mektupları' üzerine değerlendirmeler (5)" başlıklı yazınızda yapmış olduğum yorumu bu yazınızda mütalaaya çalışmanız beni çok mutlu etti. Benim açımdan bu köşede yapmış olduğunuz çalışmalar gerçekten çok büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü bu öyle basit bir iş değil, ciddi bir sebat ve azim gerektiyor. Kısacası her yiğidin harcı değil. Rabbim şevkinizi artırırsın. / Ayrıca derleme konusunda yapmış olduğum tahminimin doğru çıkması da beni mutlu etti. Rabbim bu yeni derlemenizden de en güzel şekilde istifade etmeyi nasip etsin bizlere. Âmin.

  • Nahit Topaloğlu

    21.6.2022 14:15:41

    S.A. Orhan kardeşim, Mevzuunu yaptığınız 19 Nisan Tarihli yazınızda iki başlık vardı. Biri “Bayağı mı Epey mi” , diğeri de “İktibastaki Açıklama” Ben de bu iki mevzudan birine yorum yapmış ve bilebildiğimiz kadarıyla “bayağı” kelimesi hakkında malumat arz etmiştim ki naklettiniz. Geriye kalıyor “İktibastaki Açıklama” başlığında işlediğiniz yay parantez ile köşeli parantez kullanımı. “Mühim bir konuya temas etmişsiniz.” şeklindeki ifadem, Parantez işaretleri hakkında idi elbette. Konu olarak işlediğiniz bir üçüncü başlık yoktu ki yazınızda. Dolayısıyla “Hangi mühim konuya temas etmişiz ve o konu niçin mühimmiş, pek anlayamadık” sualinizi de ben anlayamadım doğrusu. Ele aldığınız parantez mevzuu “mühim” idi elbet. Yanlış kullanılırsa, parantezdeki ifade iktibas edilen metnin aslında mı vardı yoksa parantezdeki o ifade, iktibas eden kişinin ilave ettiği bir şey miydi, karışır. Bâki selam ve muhabbetlerimle kardeşim. Fî emânillah!

  • Cenk Çalık

    21.6.2022 00:18:35

    Nahit topaloğlu ağabey kıymeti pek bilinmeyen ve maateessüf tanınmayan değerlerimizden. Gerçekten bu mevzularda kaleme alacağı makalelerin çok hayırlara vesile olacağını düşünüyoruz. Daha önce de başka bir kavram hakkında Bilâl Tunç ağabeyin de katkıda bulunduğu meşveret yaptığınızı makalenizden öğrenmiştik. Bu konularda ehil olmadığımız için yorum yapamıyoruz. Siz, Nahit ve Bilal ağabeylerin tatlı meşveretinden istifade etmeye çalışıyoruz vesselâm. Rabbim hizmetlerinizi daim eylesin. Allah razı olsun. Amin!

  • Cenk Çalık

    21.6.2022 00:13:38

    Bu tür yazılarınızı da özlemiştik doğrusu. Said Yüksekdağ abinin özeti harika ve talebi de makul görünüyor. Elbette bir tercih yapmak durumunda kalıyorsunuz. Tercihinizin yani Risale-i Nur külliyatının derlemesinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı