"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüce Divan oylamasından 'fireli' red kararı çıktı

21 Ocak 2015, Çarşamba 08:12
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar için Yüce Divan oylaması yapıldı. Birleşimi Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı yönetti.

Yapılan oylama sonucu eski 4 bakanın Yüce Divan'a gönderilme önerisi AKP'nin oylarıyla reddedildi. Oylamanın ardından eski 4 bakan, AKP milletvekillerinin tebriklerini kabul etti. 

Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada, Ekonomi eski Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan hakkında 53 önerge, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler hakkında 52 önerge, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış hakkında 53 önerge, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında 53 adet Yüce Divan'a sevke dair önerge verildi. 

Yüce Divan için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 milletvekilinin oyu gerekiyordu. Bakanlar için oylamalar ayrı ayrı, gizli olarak yapıldı. Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, nasıl oylama yapılacağını anlattı. Gizli oylamaya Adana ilinden başlandı. Oylamalara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise yurtdışında olduğu için Genel Kurul'a katılmadı. Davutoğlu, oylama için Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a vekalet verdi.

Gizli oylama, milletvekilinin ne yönde oy kullandığının hiçbir şekilde belirlenemediği ve bu konuda herhangi bir kaydın olmadığı oylama şekli. Gizli oylama, adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapıldı. 

OYLAMA SONUÇLARI

Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan oylaması:

Kullanılan oy sayısı : 515

Kabul : 219

Ret : 288

Çekimser : 3

Boş : 3

Geçersiz : 2

 

Egemen Bağış'ın Yüce Divan oylaması: 

Kullanılan oy sayısı : 517

Kabul : 245

Ret : 255

Çekimser : 7

Boş : 6

Geçersiz : 4

 

Muammer Güler'in Yüce Divan oylaması: 

Kullanılan oy sayısı : 513 

Kabul : 241

Ret : 258

Çekimser : 6

Boş : 4

Geçersiz : 4

 

Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan oylaması:

Kullanılan oy sayısı : 517 

Kabul : 242 

Ret : 264 

Çekimser :

Boş :

Geçersiz : 3

 

MECLİS SORUŞTURMA KOMİSYONU'NDA DA YÜCE DİVAN İÇİN RED KARARI ÇIKMIŞTI

Meclis'te AKP'nin 312, CHP'nin 127, MHP'nin 52, HDP'nin 27 sandalyesi var. 12 bağımsız milletvekilinin olduğu Meclis'te Demokratik Bölgeler Partisi'nin 1, Elektronik Demokrasi Partisi'nin 1, Demokratik Gelişim Partisi'nin 1, Millet ve Adalet Partisi'nin 1, Anadolu Partisi'nin 1 milletvekili bulunuyor.

Eski 4 bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nun raporunda "Yüce Divan'a sevk konusunda yeterli şüpheye ulaşılamadığından eski Ekonomi Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesine Komisyonun 5 Ocak 2015 tarihli toplantısında oy çokluğuyla (5'e karşı 9 oyla) karar verilmiştir." deniyor. 

HDP'nin üyesini çektiği Meclis Soruşturma Komisyonu'nda, AKP'nin 9, CHP'nin 4 ve MHP'nin ise 1 üyesi bulunuyordu.

OY KULLANILAN KUTUDAN 50 LİRA ÇIKTI

Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, eski Bakan Erdoğan Bayraktar'la ilgili yapılan oylamanın sayım işlemleri sırasında zarfın içinden 50 lira çıktığını duyurdu. Bu paranın Hazine'ye irad kaydedileceğini belirtti. Bu açıklamanın ardından CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise "Ben koydum parayı, ihtiyaçları vardır diye." dedi. 

Twitter hesabından yaptığı açıklamada da Tanal, "Değerli arkadaşlar 50 TL zarfa konulmadı. Oyum geçersiz sayılamaması için kutuyu atıldı. Bu bir demokratik tepkidir." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan bazı milletvekillerinin ıskarta kutularına atmaları gereken pullarını yanında taşıdığı gözlendi.

Okunma Sayısı: 1648
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdurrahman KOÇAK

    21.1.2015 09:02:44

    Milli görüş geleneğinden gelene farklı davranmışlar....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı