"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cehaletten uzaklaşmak gerek

Raşit YÜCEL
08 Temmuz 2020, Çarşamba
Asrın başlarında Bediüzzaman Hazretleri ‘üç düşman’ı sıralarken birincisini “cehalet” olarak sayar. Ve, “insanların ancak yüzde yirmisini ehl-i tahkik olarak” sınıflandırır.

İşte asıl muhatabımız bunlardır. Bu yüzde yirminin içinde her guruptan insan vardır.

Nur hizmetinde bulunanları da dost, talebe, kardeş, sahipler, varisler, naşirler, taraftarlar, haslar ve hasların hasları olarak sıralar.

Cennetin tabakaları da farklıdır. Düşmanın başı cehalettir. Atasözünde, “Cahil olan kimse vakitsiz öten horoz gibidir” denir.

“İlim cesaret verir, cehalet küstahlık” denilmiştir. Yine atasözünde, “Cahilliğin en kötü yanı inattır.”

Hz. Mevlânâ ise, “Cahil kimsenin yanında, kitap gibi sessiz ol” der. 

Eşref şöyle tarif eder: “Cehalet insanı mahkûm eder, her saadetten” / “Cahilin sofusu, şeytanın maskarasıdır” dahi denilmiştir.

Yine, “Güneş balçık ile sıvanmaz ey dil!/ Bi zeban olsa da bellidir kâmil,/ Kendisinden başka beğenmez cahil,/ Kendi çalar, kendi oynar” denilmiştir.

Nadan ile sohbet etmek güçtür bilene,/ Çünkü nadan, ne gelirse söyler diline”

Cehalet üzerine başka güzel sözler de vardır: “Sükût âlimi güzelleştirir, cahili setreder.”

Yanlışlığı Üstad şöyle tarif ediyor: “Yanlışlık, tatbiki nazariyattan ve muhakeme-i hali bilmemekten çıkar.”

Millet olarak bir çok değerlerimiz dejenere edildi. Onun tamiri müceddit ve talebelerine düştü. İşte içinde bulunduğumuz hayatın manzarası budur. Yani, tamir vazifesi ihya hareketi Nur Talebelerinin üzerindedir.

Ticarî hayatımızdan alın, sosyal hayatın her basamağında bunun çapraşık izlerini görürüz. Onun için; “lisanı hal, lisanı kalden üstündür” tesbiti çok önemlidir.

Asr-ı Saadette, bedevî bir kavmi insanlığa muallim eden sır budur. Nur hizmeti küçük bir haneyi tamir etmiyor. Belki bin senelik müfsit aletler ile rahnelenen, kalbi umumiyi tamir ediyor. Nur Talebelerinin üzerindeki yük gayet ağırdır. Vazife ise cihan vüs’andedir. 

Bilirsek elimizden kaçmayacaktır. 

Dertlerin ilâcı ilim ve ihlâstadır vesselâm.

Okunma Sayısı: 1957
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Omer Arcok

    8.7.2020 12:49:17

    Kisa ve oz bir yazi Allah razi olsun.(Anlayana sivri sinek saz,Anlamayana davul zurna az)

  • İsmail Uzun

    8.7.2020 10:23:06

    Raşit Abi Üstad cehaleti bir de cehl-i basit ve cehl-imürekkeb diye ikiye ayırıyor. Basit olanın terbiyesi öğrenmesi kolay ama diğerinin zor ve bazı alimle onlar birşey anlatmağa çalışmak boşa zaman kaybı ve onları terketme tavsiyesinde bulunmuşlar... Rabbim cehaletin her türlüsünden bzleri muhafaza eylesin vesselam...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı