"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Delillere takılmak

Rifat OKYAY
15 Kasım 2020, Pazar
Yaşadığımız zaman itibariyle her şeyin, her işin, her okunanın, yazılanın mahiyeti, ne olduğunu ne olmadığını, neyi ifade ettiğini neyi ifade etmediğini öğrenmek, delillendirmek ve ispat etmeye çalışmak âdetten ziyade bir meşgale, bir uğraşı ve iş olmuş.

Zihinleri, akılları maddiyata çeken ve maddî haller ve neticeleri veren uğraşmaklar, meşgaleler sadece maddî olarak insanları tatmin edebilir veya ikna edebilir. Fakat manevî yönü olan, manevî neticeleri verecek olan meşgaleler için de delil, ikna, ispat yolu tercihan sadece bunlarla olur bâbından yapılmamalıdır. Çünkü bütün bu delillendirmelere güvenmek ve neticeler almaya çalışmak manevî olarak noksanlığı ifade eder.

Bu konuda Bediüzzaman Said Nursî’nin şu ifadelerine kulak verip anlamaya çalışmamızda fayda vardır diye mülâhaza ediyorum: “Cumhur-u avamı, bürhandan ziyade mehazdaki kudsiyet imtisale sevk eder…”

Yapılan çalışmalar ve delillendirmeler ve neticeleri beklemeler ihsan-ı İlâhiye, inayet-i İlâhiye ve istihdam-ı Rabbaniyenin önüne geçmemelidir.

Feyiz, bereket, tesirat ve neticeler hiçbir zaman başlangıcında hiçbir maneviyattan önce düşünülmemelidir. İhlâsla üzerimize düşen kudsî, manevî işler yerine getirilmeye çalışılmalıdır.

İş nedir? Tebliğ… nasıl? Kavl-i leyyin ile neticeyi Allah’tan bilerek iyice anlamak için okuyarak elde edilen imanî mevzuyu ve metni edeple ve edipçe karşımızdaki muhtaç olan birisine aktarmak, vazifeyi yerine getirmektir.

Aklın ikna olacağını düşündüğümüz delillerle; onun yanında kalp, ruh ve manevî lâtifelerin de ikna olup, müstefid / faydalanabilme olacağını daima düşünmeli ve uygulamaya koyabilmeliyiz.

Aklımızdan çıkmayacak şey; her zaman için imanî meselelerde kudsî, manevî, feyizli, bereketli tesiratın varlığı olmalıdır.

Okunma Sayısı: 1492
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı