"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Evlat da, ebeveyn de imtihandadır

Sebahattin YAŞAR
20 Haziran 2022, Pazartesi
Tarafıma gelen bir okuyucu mailinde (C.Ö.), ebeveyn olarak vazifemizi yapmışsak, yine evladımızda beklediğimiz davranışlar gelişmiyorsa, ‘bu çocuğa neler oluyor’ demeyecek miyiz?’ diyor.

Aynı zamanda sohbetlere katılan gençlerde istenen heyecanın oluşmamasında pek çok sebebe dikkat çekilerek, ‘Sohbetlerin kalitesi, dershanelerdeki vazifelilerin tavırları, sorulara tatminkâr cevaplar verilemeyişi, internet, telefon…’ gibi sebepler sayılıyor. Bir de ‘vazifenizi yaptıktan sonra vazife-i İlahiyeye karışmamak’ noktasına dikkat çekiliyor. Ayrıca, hizmetin ve hizmet elemanlarının kendilerini güncellememesine dikkat çekilerek, ‘Zamanın getirdiği şartlara da uyamadık. Sohbetler otuz sene önce nasılsa hâlâ öyle. Dershanelerin fizikî şartları çok iyi, ders kalitemiz ilgilenme kalitemiz o kadar iyi değil. Pek çok işimizin içinde sohbet de bir iş gibi kaldı. Çocuklar ne yapsın, veliler ne yapsın, müdebbirler ne yapsın?’ deniliyor.

Ayrıca mailde peygamberlerden örnekler verilerek, ‘Lut’un (as) hanımı, Nuh’un (a.s.) oğlu, Peygamberimizin amcası… Peygamberler neyi eksik yaptılar da resul olduklarını anlatamadılar.’ diyerek soru soruluyor. Tabiki burada peygamberlerin örnek verilmesi ibretlidir, çünkü onlar peygamberdir ve tebliğ görevlerini bihakkın yerine getirmişlerdir. Bu neticeye binaen Cenab-ı Hak da, ‘Siz vazifenizi yaptınız ama hidayet vazifesi de bendedir.’ mesajı vermektedir.

İmtihan kişiye özeldir. Kişi tercihlerinden mesuldür. Evladın yanlışı, illa ki ebeveynin yetiştirmede vazifesini yapmadığı anlamına gelmez. Ebeveynin vazife ihmali, evlada, ebeveyne hürmeti kırma hakkı da vermez. Bediüzzaman’ın ifadesiyle, ebeveyn ne kadar haksız da olsa evlat onun rızasını tahsile mecburdur; evlad ne kadar serkeş de olsa, anne baba şefkat-i fıtriyesini ona karşı esirgemez ve esirgememelidir. Ebeveyn de evlat da yanlışa yanlışla mukabele etmemeli. Neticede her yaşanan ve yaşananlara verilecek tepkiler imtihanın parçasıdır. Bütün mesele ‘ben vazifemi hakkıyla yaptım’ diyebilmektir. Allah, bu kıyamet asrında evlatlara da ebeveyne de yardım etsin.

Okunma Sayısı: 2338
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • cemal özkaya

    20.6.2022 13:23:49

    vazifemi hakkıyla yaptım demek biraz zor. ama iyi niyetle biraz ihmalde olsa gayret ettim denebilir. bu ahir zamanda mazeret anlamında değil ama ebeveyn olmak da evlat olmak da çooook zor. rabbim imtihanlarımızı kolay etsin zor sorulardan muhafaza etsin.

  • Cenk Çalık

    20.6.2022 10:02:38

    "Bütün mesele ‘ben vazifemi hakkıyla yaptım’ diyebilmektir. " Bütün mevzunun özeti olan cümle bence. Allah razı olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı