"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Kelimeleriniz’ hayat kalitenizden haber veriyor

Sebahattin YAŞAR
26 Ekim 2019, Cumartesi
Kelime deyip geçmeyin.

Hayat onlarla kuruluyor. İnsan, aile, toplum kelimeler etrafında ruh kazanıyor. İki kelime bir araya geliyor yeni bir hayat başlıyor. Kelimelerin kalitesi yaşama kalitesine dönüşüyor. Ev yapan ustanın koyduğu her taş, her biriket, her tuğla binayı yükseltiyor. Bir müddet sonra ev tamamlanıyor. Duvara konan taşların, tuğlanın kalitesi inşaatın kalitesi oluyor.

Adam piyasaya ev yapıyor. Piyasa da güven vermiyor. Ama adam kaliteden taviz vermiyor. Dairelerin duvarlarının örüldüğü taşları masrafı üçe beşe katlayarak başka bir şehirden getirtiyor. Üç beş gün sonra da o taşların üzeri sıva ile örtülüyor. Görünmeyene masraf ediliyor. Sonra tahliye borularını başka bir şehirden getirtiyor ve yine masraf normalden üçe beşe katlanıyor. Ve diğer işler de buna benzer bir anlayışla yürüyor.

Şimdi bu adam ne yapmak istiyor? Dışarıdan bakıldığında bu adam normal görünmüyor. Ucuza işi kapatıp, bire üç, dört alıp köşeye çekilmek varken bu adam başka bir şey yapıyor. ‘Bir olsun, ama ruhumu incitmesin’ diyor.

Kendisiyle konuştuğunuzda, kendisinin dışarıdan nasıl göründüğünün farkında. Ama ben ancak böyle rahatım diyor. Müşteriyi gönderen Allah’tır diyor ve ekliyor; “Geliyor, geliyor biraz geç de olsa geliyor, ama iyi geliyor.” diyor. Gelenin de gidenin de imtihan olduğunun farkında. Aslında adamın işine yansıyan kalite, için kalitesi. İçe sinen kalitedir, rahat bir nefes aldıran kalitedir. Vicdanın rahat olmasından daha anlamlı bir kalite var mıdır? Anlaşılıyor ki, bu insan ne yaptığını biliyor. Vicdanı onun ne kalitede olduğunu söylüyor. Kalitesiz iş yapan, normalde kendini yıkmış oluyor. Karizmayı çizdirmiş oluyor. Kendi elleriyle karizması çizilmiş bir insan, nasıl huzurlu olur? İnsan muhakkak ki zalim ve cahildir bunun ifadesi olsa gerek.

“Cümle âlem toplansa insanın kendine verdiği zararı veremez.” derler. Siz siz olun kelime kullanırken, kaliteli kelime kullanın. İsteklerinizi, arzularınızı, sevgilerinizi, şikâyetlerinizi, dilek ve temennilerinizi hep kaliteli kelimelerle sunun. Neticesinde mahvolacağınızı bilseniz de kaliteden ödün vermeyin. Yüce Peygamber (asm), alınan ‘ayakkabının kalitelisini alın’ diyorsa, bir bildiği vardır. Ona tabi olun yeter; işte size kaliteli bir hayatın şifresi.

Okunma Sayısı: 1501
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    26.10.2019 17:31:42

    Bu muhteşem yazı karşısında acizane birkaç beyanda bulunmak kâfi gelir diye düşünüyorum.Kalite;herkesin benimsemesi gereken önemli bi kavram.Bu bazen malda olur,bazen de canda.Yani;kaliteli ürün satmak veya insanın kaliteli bi şahsiyete sahip olması.Biri mal kalitesi diğeri ise can.Davranış biçimi,insanın kalitesini ortaya çıkarıyor.Karşıdaki insana olan yaklaşımın;senin hayattaki kaliteni yahut insanların sana biçtiği kalite nisbetini ortaya koyuyor.Sen sattığın ürünün ne kadar kaliteli olduğunu yahut ne derece kaliteli olduğunu gayet iyi biliyorsun.Ama senin kaliten;müşterine gerçekten ürününün,ne nisbette kaliteli olduğunu bildirmekten geçiyor.Sahte ürünü,kaliteli mal diye satarsan kaliten yoktur yahut sıkıntıda demektir.İman kardeşine davranışların her zaman müsbet yönde ise kaliten tavan,yok her zaman menfi yönde ise senin kaliten tabanda yahut yerlerde demektir.Kaliteli kişilik her zaman ve zeminde takdir edilir.

  • Abdullah Tunç

    26.10.2019 11:02:52

    Evet,kalite..Kalitenin çok net bir tarifi yoktur.Bir işletme uzmanına sormuş tum kalite nedir diye? Müşterilerin ar zu ve isteklerini yerine getiren mal ve hizmetlerdir diye cevap vermişti.Yani kısaca mal ve hizmet memnuniyidir kalite.Bu maddi alemde olduğu gibi manevi alemde de kalite kelimesinin karşılığı keyfiyet olarak önümüze çıkı yor. Ve Risale-i Nurda buna önem ve rişmiştir. Kemiyetin o kafar ehemmiye ti yoktur denilmiştir.Bir adamın irşadı bazen bin adamın irşadı kadar etkili o labiliyor hususu nazara verilmiştir.Bu rada insan kalitesi ile ilgili hatırıma ge lenleri söyliyeyim; Tutarlı olmak ,Sağlam karakter,dik duruş,sözünün eri olmak,kararlı ol mak,Esen rüzgara göre yön değiştir memek,davasında sabit ve metin olmak,çok şiddetli fırtınalar karşısında sarsılmamak,ne pahasına olursa olsun doğru ve hak çizgisinden ayrılmamak,vefalı olmak' adil olmak,hürriyeti şeriyeye sahip olmak,ebedi ve ulvi gayelere kilitlen mek gibi daha nice yüksek duygu ve latifelere sahip olmak...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı