"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ayetü’l Kübra Risalesi - 4

Yasemin GÜLEÇYÜZ
24 Nisan 2024, Çarşamba
KAVRAM OLARAK AYETÜ’L-KÜBRA

Kavram olarak Ayetü’l-Kübra ifadesi Peygamberimizin (asm) Mi’rac mucizesinde Allah’ın en büyük ayetlerini gördüğünün anlatıldığı Necm Suresi 18. ayette  geçer: “Hiç şüphesiz O, Rabbinin ayetlerinden en büyüğünü gördü.”

Peygamberimizin (asm) Mi’raç’ta Allah’ın Zatını gözüyle ve kalbiyle görmesi, zat ve sıfatlarını gözüyle müşahede etmesi, Mi’rac kapısını müminler için açık bırakması alimlerce “en büyük ayetler” olarak açıklanır.

Risaledeki tanzimde tercih edilen Mukaddeme, Birinci Makam-İkinci Makam, Basamak, Mertebe, Bab, Menzil gibi kelimeleri bir de bu açıdan yani müminin mi’racı cihetinden de düşünmek mümkündür.  

KAİNATIN AYETÜ’L-KÜBRASI: İNSAN

Risale-i Nur’da hakikat-i Muhammediye (asm) cihetiyle insanın kainat Kur’an’ının çekirdek-i aslisi ve ‘ayet-i kübrası’ olduğu zikredilir. Varlık alemini Allah’ın sonsuz kudretiyle yazdığı bir kitaba benzetirsek o kitaptaki zerreden güneşlere kadar sıralanan ayetlerin (delillerin) en büyüğü insandır. İnsan kendisini alem kitabında yazan Zatın varlığına en parlak ve en büyük delildir. Allah’ın bütün isimlerini gösteren en cami, külli bir ayna gibidir. Muhteşem yaratılışıyla kendisini yaratan Sanatkarı, sonsuz ilim, kudret, irade Sahibi olan Zatı gösterir. 

Ayetü’l-Kübra Risalesi’ni bu açıdan değerlendirdiğimizde ‘’Kainattan Halıkını soran bir seyyahın müşahedatı”na farklı açılardan bir anlam daha yükleyebiliriz.

HÜLASA

Bu muhteşem risalenin tanzimindeki kurgular, risalede kullanılan kelimeler ve kavramlar, Arabi ifadeler tek tek incelenip üzerinde çalışılacak sayısız güzel keşifleri iç dünyamıza kazandıracaktır.  

Not 1: Risale-i Nur’da Ayetü!l-Kübra Risalesine, Hz. Ali’nin (ra) işaretleri, Ayetü’l-Kübra Risalesi’nin Cevşen’de yer alan Hülasatü’l-Hülasa bölümü ve Tefekkürname Risalesi ile irtibatını anlatmaya çalıştığımız dizi yazıların dördüncüsü)

Not 2: Geçtiğimiz hafta sonu Ege şefkat kahramanlarıyla hem Risale-i Nur’da aile, hem Peygamberimizin (asm) aile ilgili tespitleri, hem de Ayetül Kübra Risalesi üzerine sohbetler gerçekleştirdik. İzmir Kitap Fuarındaki imzaya katıldık. 

İç dünyamızda geniş ufuklar kazandıran bakış açılarını bizimle paylaştıkları ve misafirperverlikleri için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. 

Okunma Sayısı: 1748
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A. AYDIN

    24.4.2024 01:12:20

    Tebrikler! Çok ince bir noktayı işlemişsiniz ve Necm/18 için en doğru tercümeyi kullanmışsınız. "Rabbinin âyetlerinden en büyüğünü gördü" buyrulduğuna göre Allah'ın varlığına ve birliğine en büyük ayet/delil ne olabilir? Elbette bizzat kendi cemalini göstermesidir. Sadece Habibullah'a mahsus bu rü'yet mazhariyeti, dünyadaki mü'minler için de "Müşahede Makamı" şeklinde lütfedilmiştir. Bu makama ulaşmanın yolu ya 40 yıl seyr-i süluk veya Âyetü'l-Kübrâ ile manevi bir miraçtır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı