"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir izzet ve haysiyet dersi: İktisat Risalesi

Yasemin GÜLEÇYÜZ
01 Şubat 2023, Çarşamba
İktisat Risalesi’nde “Yiyiniz içiniz, israf etmeyiniz” İlahi emrine uymayıp israf etmenin hırsı ortaya çıkaracağı anlatılır. Hırs da üç netice verir:

1. Kanaatsizlik

2. Hasaret, başarısızlık

3. İhlasın kırılması, uhrevi amellerin zedelenmesi

KANAATSİZLİK

Elinden gelen gayreti gösterdikten sonra neticeye razı olmamak, kanaat etmemek şükür yerine şikayeti getirir. Çalışmaya şevk kırılır, tembellik ortaya çıkar. Meşru, helal, az ama bereketli malı terk edip külfetsiz bir mal aranır. Bu yolda izzet ve haysiyet kaybedilir. İktisatsızlık üretimi azaltıp tüketimi çoğaltır. Sanat, tarım ve ticaret hızla çöküşe geçer. Refah seviyesi düşer. “Herkes gözünü hükümet kapısına diker” 

Dinimizde kumar, faiz gibi zahmetsiz kolay kazanç yolları yasaklanmıştır.

İnsanlık tarihinde kanaatsizliğin yayılması, şükür yerine şikayet, çalışmaktan kaçış sosyalizmi, meyve vermiştir. Kolay yoldan para kazanma gayretiyle helal az, meşru malı terk edip gayrimeşru zahmetsiz para kazanma gayreti de kapitalizmi ortaya çıkarmıştır. Bu açılardan değerlendirdiğimizde sosyalizm ve kapitalizmi israfın zehirli meyveleri olarak değerlendirebiliriz.

BAŞARISIZLIK

Hırsın ikinci neticesi başarısızlıktır. Bediüzzaman Hazretleri “Hırs ve kanaatin tesiratı zihayat aleminde gayet geniş bir düstur ile cereyan etmektedir” diyerek balıklarla tilki ve maymun gibi zeki hayvanlardan, bebeklerden örnekler verir. “Helal rızık acizlik ve fakirliğe göre gelir” der. Balıklar tilki ve maymunlardan daha güzel beslenir. Bebekler büyüdükçe anne sütü azalır.

İHLAS ZEDELENİR

İnsanlar tarafından beğenilip sevilme hırsı ihlası zedeler. Yapmacık tavırlara, riyaya neden olur. Bu tablo takva ehli insanlar için bile ibretli, dikkat çekici bir haldir. 

HÜLASA

İktisat kanaati, kanaat izzeti, çalışmaya gayreti netice verir. Kanaatkârlık şükrettirir, şikayet etmekten uzaklaştırır. İnsanlara dilencilik ettirmez. Onlardan beğeni ve takdir beklemez. Böylece ihlas kapısı açılır, riya kapısı kapanır. 

Rabbimiz bizleri iktisatlı, şükreden haysiyetli kullarından eylesin!

Okunma Sayısı: 3172
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    2.2.2023 00:43:26

    "İktisad eden, maişetçe aile belasını çekmez" mealinde لَا يَعُولُ مَنِ اقْتَصَدَ hadîs-i şerifi sırrıyla: İktisad eden, maişetçe aile zahmet ve meşakkatini çok çekmez. Evet iktisad, kat'î bir sebeb-i bereket ve medar-ı hüsn-ü maişet olduğuna o kadar kat'î deliller var ki, hadd ü hesaba gelmez. Ezcümle: Ben kendi şahsımda gördüğüm ve bana hizmet ve arkadaşlık eden zâtların şehadetleriyle diyorum ki: İktisad vasıtasıyla bazan bire on bereket gördüm ve arkadaşlarım gördüler." Bediüzzaman Said Nursi, Lemalar - 141

  • S.topuz

    2.2.2023 00:41:31

    "Her sabah ve akşam ona bakarım, dersimi alırım: Dost istersen Allah yeter. Evet o dost ise, herşey dosttur. Yârân istersen Kur'an yeter. Evet ondaki enbiya ve melaike ile hayalen görüşür ve vukuatlarını seyredip ünsiyet eder. Mal istersen kanaat yeter. Evet kanaat eden, iktisad eder; iktisad eden, bereket bulur. Düşman istersen nefis yeter. Evet kendini beğenen, belayı bulur zahmete düşer; kendini beğenmeyen, safayı bulur, rahmete gider. Nasihat istersen ölüm yeter. Evet ölümü düşünen, hubb-u dünyadan kurtulur ve âhiretine ciddî çalışır." Bediüzzaman Said Nursi, Mektubat - 282

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı