Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Şaban DÖĞEN

'Gerçek kuvvet' olan tesanüdü hiçe indirmemeliyiz



Tabiat ve yapıları gereği zıtların bir arada bulunması mümkün değildir. Suyla ateş, karanlıkla aydınlık, ateşle barut bir arada bulunmaz.

Hakla batılın birbirine zıt ve karşı olması kadar da tabiî birşey olamaz. Hakla batıl, doğruyla yanlış, iyiyle kötü mücadelesi Hz. Âdem’den bu yana devam edegelmiştir.

İman nur, ışık, aydınlık; küfür ve inkâr ise zulmet ve karanlıktır. Karanlığın, yarasaların, yarasaruhluların imandan, nurdan hoşlanmaları mümkün değildir. Arı bal yapacak, yılan da zehirini akıtacaktır. İman ve Kur’ân düşmanlarının en hoşlanmadıkları işlerin başında ise, ehl-i iman ve ehl-i hizmetin tesanüdle imana ve Kur’ân’a hizmetleri gelir. Onlar iman ve Kur’ân’la ilgili her şeyden rahatsız olurlar. Hele hele ehl-i imanın tesanüd ve ittifakını aslâ istemezler. Ellerinden gelse birbirilerine düşürür, sonra da kıs kıs gülerler.

İhlâs, sebat ve tesanüd başarı sebebidir. Üstad, talebelerinin fevkalâde sebat ve ihlâsları sebebiyle galebe çaldıklarına ve musibeti defettiklerine dikkat çeker. Fakat ehl-i dünya cepheyi hemen değiştirirler. Zındıka, desiselerle perde arkasında maddeten ve manen tahşidata başlar. Alabildiklerine bir gayretle, dikkatle ve şeytancasına bir tarzda talebelerin gerçek kuvvetleri olan tesanüdü bozmaya çalışır, çeşit çeşit dolaplar döndürürler.1

Demek bizzat Üstadın ifadesiyle tesanüd gerçek kuvvettir. Zındıka ehli ise her hal ü kârda onu bozmaya çalışır. Ve bu plân, her zaman devam eder. Yine Üstad bu tuzağa dikkat çeker, “Şimdi en ziyade bizi ve Nurları vurmak ve sarsmak için en fenâ plân, Nur talebelerini birbirinden soğutmak ve usandırmak ve meşrep ve fikir cihetinde birbirinden ayırmaktır”2 der.

Hadis-i şeriflerde belirtildiğine göre ahirzamanda Süfyan ve Deccal gibi nifak ve zındıka başına geçen müthiş şahıslar, İslâmın ve beşerin hırs ve ayrılıklarından istifade ederek az bir kuvvetle onları herc ü merc eder ve koca âlem-i İslâmı esareti altına alır. Onun için Bediüzzaman Hazretleri, “Ey ehl-i iman! Zillet içinde esaret altına girmemek isterseniz, aklınızı başınıza alınız. İhtilâfınızdan istifade eden zalimlere karşı, ‘İnneme’l-mü’minûne ihvetün: Ancak inananlar kardeştir’ kal’a-i kudsiyesi içine giriniz, tahassun ediniz. Yoksa ne hayatınızı muhafaza ve ne de hukukunuzu müdafaa edebilirsiniz. Malûmdur ki, iki kahraman birbiriyle boğuşurken, bir çocuk ikisini de dövebilir. Bir mizanda, iki dağ birbirine karşı muvazenede bulunsa, bir küçük taş muvazenelerini bozup, onlarla oynayabilir. Birini yukarı, birini aşağı indirir.

“İşte, ey ehl-i iman! İhtiraslarınızdan ve husumetkârâne tarafgirliklerinizden kuvvetiniz hiçe iner. Az bir kuvvetle ezilebilirsiniz. Hayat-ı içtimâ iyenizle alâkanız varsa, ‘Mü’min mü’mine karşı bir binanın kenetlenmiş taşları gibidir’3 düstur-u âliyeyi, düstur-u hayat yapınız. Sefalet-i dünyeviyeden ve şekavet-i uhreviyeden kurtulunuz.”4

Görüldüğü gibi İslâmın esas ve prensipleri mü’minleri birbirlerine bir binanın taşları gibi kenetleştirecek, kuvvet verecek niteliktedir. Bütün mesele, bu hakikatlere uyup dünya ve ahiret huzursuzluğundan kurtulmaktır.

Dipnotlar: 1. Kastamonu Lâhikası, s. 113. 2. Şuâlar, s. 431. 3. Buharî, Salât: 88; Müslim, Birr: 65; Tirmizî, Birr: 18; Neseî, Zekât: 67. 4. Mektûbât, s. 261.

04.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (03.04.2008) - Üstadın en çok üzerinde durduğu mesele

  (02.04.2008) - Hayatı, güzel bir hatime ile kapamak

  (01.04.2008) - Meşrutiyetin ilânından bugüne yüz sene geçtiği halde

  (31.03.2008) - Üç yüz sene sonraki Tenkidat-ı Ukelâ Mahkemesi

  (30.03.2008) - “Göz yaşarır, kalb mahzun olur”

  (29.03.2008) - Yüz sene önce savunulan değerler

  (28.03.2008) - Avrupa, Müslüman mı oluyor?

  (27.03.2008) - Mutluluk ve demokrasi

  (26.03.2008) - Neyi seviyoruz?

  (25.03.2008) - İki meleğin duâsını biliyor musunuz?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri