"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet üzerine

Ali Derviş TÜRKMEN
29 Aralık 2018, Cumartesi
Adalet, genellikle yasalar karşısında eşit olmayla alâkalı bir kavramdır. Yasalara, kurallara bağlı kalarak herkese eşit bir şekilde muamele edilmesidir.

Hiçbir farklılık gözetmeden bütün insanları kapsayan, insanlar arasındaki din, dil, ırk gibi bütün ayrımlara rağmen kuralların herkese eşit bir şekilde uygulanmasıdır.

Tarihte adalet kavramı farklı şekillerde karşımıza çıkar. Sokrates’e göre adalet, iyiyi kötüden ayırma bilgisidir. Platon’a göre adalet, herkesin kendi işini iyi yapmasıdır. Aristoteles’e göre ise, “yasaya uymayan veya çıkarcı veya eşitliği gözetmeyen” insanlar adaletsizdir. Sonuç olarak, yasaya uyan ve eşitliği gözeten insan da adaletli olacaktır. Farabi’nin adalet yaklaşımı ise hak - liyakat - pay ilkesine dayanmaktadır. Farabi’ye göre adalet her zaman sevgiye tabidir.

Adaletsizliğin temelinde nefsin, zihnin sağlıksız olması yatmaktadır. Nasıl ki beden için sağlık ve hastalık varsa nefis, zihin için de sağlık ve hastalık vardır. Biraz da adalet kavramını yöneten ve yönetilen üzerinden değerlendirelim. Hiçbir zaman şu sözü unutmayalım: Bir toplumun adalet yapısı onları yönetenlerin vesikasıdır. 

İlk önce yönetenlere Kur’ân-ı Kerîm’den âyetleri hatırlatarak başlayalım: “Emrolunduğunuz gibi dosdoğru olunuz. Hak ve adalet ölçülerini aşmayınız. O, yaptıklarınızı hakkıyla görür.’’ 

Risale-i Nur’da yönetilenlerin yöneticiye bakışı şu şekilde tarif edilmiş: 

“İstibdat, zulüm ve tahakkümdür. Meşrûtiyet, adalet ve şeriattır. Padişah, Peygamberimizin (asm) emrine itaat etse ve yoluna gitse halifedir. Biz de ona itaat edeceğiz. Yoksa Peygambere (asm) tabi olmayıp zulüm edenler, padişah da olsalar haydutturlar.’’

Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz: Toplumda kardeşliğin, güvenin, birliğin sağlanabilmesi için adaletin bütün toplum tarafından kucaklanması gerekir. Unutmayalım demokrasiye olan hasret, ancak adalet sağlandığında karşılığını bulur. Ayrıca unutulmamalıdır ki “Devletin dini, adalettir.”

Okunma Sayısı: 3655
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı