"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Helâllik” almayan zarar eder

Ali FERŞADOĞLU
05 Ekim 2021, Salı
Biri, rızasıyla, yani, bilerek, gayet rahat ve hoşnut olarak “iftira, su-i zan, gıybet eder” bir mü’min kardeşini itibarsızlaştırmaya çalışırsa ona nasıl davranmalı? Önce soruya şu soru ile mukabele edelim:

“Ne yapalım, olmuş, bitmiş” diyebilir miyiz? Bunların “üzerine sünger çekmek değil, şu hakikatleri çekmek hizmettir, adalettir: 

“İnsan, medeni-i bittab (iyi huylu, kibar, faziletli yaratılmış) olduğundan ebnâ-yı cinsinin (kendi cinsi diğer insanların) hukukunu muhafazaya ve hakkını onlar içinde aramaya mükellef”tir… (Bediüzzaman, Münâzarât, s. 137) 

Elbette bunlara karşı hiçbir şey olmamış gibi muamele edilemez. Aksi halde Risale-i Nur’un meslek prensibine aykırı hareket edilmiş olur. Evet, şu prensipleri çekmek gerekir: 

“Terakkiyat ve âsâyişler bununla temin edilmez. Belki mesailerinin tanzimine ve mâbeynlerindeki emniyetin tesisine ve teavün düsturunun teshiline muhtaçtırlar.” (Bediüzzaman, Lem’alar, s. 126) Aksi halde “terakki ve asayiş ve emniyet/güven sağlanamaz, “aralarındaki güven tesis” edilemez. Şu kaideler de işletilmelidir: 

“Hîn-i meşrûtiyette tevbenin kapısı açıktır ve tevbe edenler çoktur.” (Münâzarât, s. 95, eksi baskı)  

Evet, beşeriz, şaşarız, hata ederiz. Ahirzamanın son diliminin dehşetli fırtınaları içinde zaman zaman savruluruz. 

O halde, Risale-i Nur’un şu meslek ve meşrebine göre hareket etmeliyiz: “Nefsini itham eden, kusurunu görür. Kusurunu itiraf eden, istiğfar eder. İstiğfar eden, istiaze eder (Allah’a sığınır). İstiaze eden, şeytanın şerrinden kurtulur.  

“Kusurunu görmemek, o kusurdan daha büyük bir kusurdur. Ve kusurunu itiraf etmemek, büyük bir noksanlıktır.  

“Ve kusurunu görse, o kusur kusurluktan çıkar. İtiraf etse, affa müstehak olur.” (Bediüzzaman, Lem’alar, s. 91) 

Demek ki, müsamahayı hak etmek, affa müstahak olmak için, “helâllik” alıp “özür” dilemeye bağlı. Kim, kimin hakkına girmişse “helâllik almalı”, Risale-i Nur’un meslek ve meşrebinin gereğidir.   

Okunma Sayısı: 2369
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • mehmet

    5.10.2021 16:25:56

    zalimler ve destekçileri için yaşasın cehennem

  • Şerife Tez

    5.10.2021 09:48:01

    çok hassas konu , güzel fakat herkes kendini haklı görüyor , sıkıntı bu

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı