"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İmam Hanbel’den Bediüzzaman’a ve “İmam/The Imam” dizi filmi

Ali FERŞADOĞLU
18 Mart 2019, Pazartesi
Risale-i Nur incelendiğinde, Bediüzzaman başta Asr-ı Saadet, İmam-ı Ahmed bin Hanbel ve bütün imamların, müceddidlerin, müçtehidlerin (r. anhüm) fikirlerini günümüze taşıdığı görülecektir.

Şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz: Eğer Bediüzzaman o zaman gelseydi İmam-ı Hanbel’in Müsned’ini, o bu zamanda gelseydi, Risale-i Nur’u yazardı!

Ahmed b. Hanbel (ra) Mu’tasım (833-842) zamanında kadı İbn Ebu Duâd’ın teşvik ve etkisiyle işkencelere tabi tutulmuş, birkaç defa hapsedilmiştir.

Serbest bırakıldıktan sonra iktidara gelen el-Vâsık (ö. 232/847) devrinde de aynı muhalifliğini sürdürdüğünden gözetim altında tutulmuş, beş yıl hadis dersi verememiştir. 

Nihayet el - Mütevekkil (ö. 247 / 861) devrinde Me’mun’un “Kur’ân mahlûk değildir diyen kimse kalmasın” vasiyetine ve bu katı siyasete son verildikten sonra yeniden hadis çalışmalarına dönmüştür.

Bediüzzaman ise, kitaplarını avcı hatlarında, zindanlarda, en zor ve ağır şartlarda yazmıştır. Bu arada, hemen her dönemde “desise-i şeytaniyeler, tuzaklar aynı; değişen sahneler ve insanlar. İmam-ı Ahmed bin Hanbel (ra), fakir yaşadı. Ve asla halifeden, zenginlerden para almadı. Halife el-Mütevekkil’in gönlünü almak amacıyla hediye ve maaş vermek istemesini de reddetmiş, kendisi hiçbir zaman kimseden bir karşılık almamıştır. “Yanlış düşünür, ayıp olur, başka manalar verir” diye Halifenin verdiği yüklü miktarda dinarları fakirlere dağıttı. Bediüzzaman da, kimseden hediye kabul etmedi. İçtiği çorbanın bile karşılığını kardeşi Abdülmecid’e verdi. Ağırlığının katları sayısınca altına, servete sahip olabilirdi. 

O Resulullah’a (asm) ittiba ederek, elinin tersiyle, köşkleri, milletvekilliğini, umûmî vaizliği, maaşı reddetmişti.

Bir şey daha: Aynı kaynaktan beslenen İmam-ı A’zam, İmam-ı Şafii, İmam-ı Gazali gibi müçtehidler, müceddidler silsilesinin, Bediüzzaman’ın (r. anhum), Kur’ân ve Sünnet-i Seniyyeyi ihya etmek için aynı Kur’ânî ve Nebevî metotları izlediler. 

“İmam/The Imam” film dizisi hakkında biraz daha teknik bilgi verelim: Katar-Suriye ortak yapımı dizinin senaryosunu Dr. Muhammed Yesari ve Muhammed Ömer yazmış. Ve yapımcılığını Muhammed el-Înezi üstlenmiş.

Yönetmenliğini Ürdünlü Abdulbari Ebul Hayr’ın yaptığı dizide, başrolü Suriyeli Mihyar Hudur üstlendi. Dizide ayrıca içlerinde Türk oyuncular olmak üzere, Suriye, Tunus, Cezayir, Lübnan, Irak, Filistin, Ürdün, Kuveyt gibi ülkelerden yaklaşık 224 oyuncu ve 2875 figüran yer alıyor.

Toplamda 150 teknik personelin bulunduğu dizi çalışmasının, kurgu ve montajını Suriyeli, müziklerini de sektörün bilinen bir Türk ekibi hazırladı.

Ahmed bin Hanbel dizisi, İslâm Âleminde, uluslar arası boyutta başarılı eserlere imza atmış Görsel Efekt uzmanlarıyla çalışan ilk dizidir. Çekim yapılan mekânlar ise, Mardin, Hasankeyf, İzmir ve İstanbul.

Filmi şu adresten izleyebilirsiniz: https://gencmuslumanlar.com/imam-ahmed-bin-hanbel-dizisi-1-bolum-turkce-altyazili-hd/

 

Okunma Sayısı: 6793
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı