Gayb/ batın/ melekût/ maddeötesi/ metafizik âlemlere geçişin ve bazı sırlarına ulaşmanın püf noktalarını yakalayabilmek için maddî âleme kısaca göz atmalıyız.
Madde nedir, madde ötesi hayat nasıldır, madde nerede biter, gayb âlemi nerede başlar? İnsan bedeni ve ruhu ile kâinatın unsurları arasındaki irtibat nasıl sağlanmaktadır?...
Madde, “üç boyutlu varlık” diye tanımlanır. En küçük parçası atomdu. Fizik, kimya, mikrobiyoloji gibi ilimlerdeki baş döndürücü araştırmaların ardından artık bu tanımdan vazgeçildi. Madde, “bir enerji,” enerji de “bir dalga boyutu” diye tanımlanmaya başlandı.
“Maddenin en küçük yapı taşı, atomdur. Elektron, proton ve nötron olmak üzere üç kısımdır” deniyordu. Ancak her geçen gün yeni parçalar bulundu ve bu sayı arttı. Bugün 200 parça bulunmuş. Daha ne kadar keşfedilecek, belli değil!
Ve nötronun daha küçüğü, elektrondur. Onun da küçüklüğü, yani boyu, 10-3 (on üzeri eksi üç) cm, yani 1 cm’nin milyarda birinin on binde biri. Fiziğin ifadesiyle bundan daha küçük bir mesafe olamaz. Fakat mesafeleri daha da küçültüp, meselâ 10-13 (on üzeri eksi on üç) ve daha küçük bir mesafenin yokluğunu da kimse iddia edemez! Şu halde, sıfır mesafeyle on üzeri eksi on üç santimetre arasında “Hilbert” ismi verilen bir boşluk var. Buraya madde sığmıyor. İşte, maddenin sığmadığı, teleskopların veya daha hassas cihazların görmediği bu küçük mesafe, fizik olarak değil, matematik olarak vardır. İşte, madde ötesi, fizik ötesi bu mekân, mânâ, gayb âlemidir. Ve burada da sayısız ruh türleri yaratılmıştır.
Maddî yapısı olan, fakat gözle göremediğimiz çok çok küçük canlılar vardır. Bunları 20-30 bin defa büyütüp ancak “mikroskop” denen aletle görebiliriz. Molekülü ise, bu cihazla da göremeyiz. Ancak fizik, birtakım deney, tecrübe ve hesaplarla onu görür, “Molekül vardır!” der.
Şahadet âleminde rakamlara, kitaplara, bilgisayarlara sığmayacak kadar varlık türleri var. Gayb âlemi ise, sonsuz boyutta olduğundan sayısız âlemler mevcuttur. Orada hayat tabakaları ve hayat şartları da çok boyutlu ve çok renklidir. Dünya, madde ve mülk boyutundaki hayat, şahadet âlemidir. Gayb, ebedler tarafıdır. Misal, hafıza âlemi, Cennet Cehennem gibi uhrevî âlemler, ruhanîler (melekler, cinler, şeytanlar), peygamberlerin, velilerin, şehitlerin ve sair insanların ruhları gayb âlemindedir.