"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meşveret’in “Şer’i ve haklı şûrâ”ya dayanıp-dayanmadığına kim karar verecek?

Ali FERŞADOĞLU
02 Temmuz 2021, Cuma
Bediüzzaman, “Bu zaman, ehl-i hakikat için, şahsiyet ve enaniyet zamanı değil. Zaman, cemaat zamanıdır. Cemaatten çıkan bir şahs-ı manevî hükmeder ve dayanabilir” 1 derken, yalnızca namaz ve dinî hizmetlerde “cemaat zamanıdır” demiyor…

Fikir, ilim, teknik-teknoloji, maddî-manevî üretim, ticarette de-şirketler, holdingler bile cemaat ruhuyla çalışıyor- “Zaman, cemaat zamanıdır!” Ki bugün, ilmî, teknik, teknolojik keşif ve buluşları NASA, CERN, AR-GE cemaatleri ve ekipler yapıyor.   

Cemaat; hizmetleri birlikte yürütmek demektir. Bu, otomatikman meşvereti gerektirir. İş ve hizmetler “meşveret, şûrâ, meclis” ile yürütülme mecburiyetinin Kur’ânî dayanağı, “İşlerde onlarla istişare et.’ ‘Onların aralarındaki işleri, istişare iledir.’ 2 mealindeki âyetlerdir. Peygamberimiz (asm), hakkında vahiy olmayan bütün meselelerde arkadaşları olan Sahabe-i Kiramla meşveret etmiştir. 

Üstadımız, Şûrâ Sûresi, meşveret, istişare “Âyetlerinin emriyle, kardeşlerimle bir meşverete muhtacım” 3, ayrıca, “…hizmet-i Kur’ân’daki kardeşlerimin nazarlarına arz edip meşveret etmek ve onların fikirlerini istimzaç etmek (kaynaştırmak) ve beni ikaz etmek için şu kısmı yazdım, onlara müracaat ediyorum” 4 diyerek tekrar tekrar vurgular; şahısları aradan çıkarır, “meşveret, şûrâ, meclisi” ikame eder: “Bundan sonra her meselemizde emir, Risale-i Nûr’un şahs-ı mânevîsini temsil eden has şakirtlerin (talebelerin) ve sizlerindir. Benim de şimdi bir reyim var.” 5 

Peygamberimiz (asm), kendi fikrinin aleyhinde olduğu halde meşverete uyuyor, onun varisi Bediüzzaman meşverete uyuyor, öyle ise bazı kişilere ne oluyor ki, meşverete uymuyorlar? Hatta, 40-50 yıldan beri işleyen meşveret sistemini alkışlayanlar, son zamanlarda “Meşveret ne derse odur’’ demek yerine ‘meşveret hem şeri’ ve hem de haklı olmalıdır ki o meşveret doğru olsun’’ demeye başladı!? 

Meşveretin “şer’i ve haklı” olduğunun mihengi nedir, kararını kim verecektir? Kur’ân ve Sünnet-i Seniyyenin meşveret ölçü ve prensiplerini “Meşveret herşeyde hükümfermadır, meşverette hüküm ekseriyete göre verilir” ortaya koyan Risale-i Nur... Onun da temsilcisi, “cemaat, meşveret, şahs-ı manevî”, yoksa kişiler değil! Çünkü, şahısların işi “keyfî”dir. Eşhâsın keyfine tebaiyet edilmez ve etmeyiz!” 6 Zira, bir şahıs meşvereti ve kararlarını, “Bir akıl, iki göz, iki kulakla” değerlendirir. Ama, meşveret yüzlerce, binlerce akıl, on binlerce kulak ve göz ile değerlendirir elle çalışır. 7   

Bu cemaatin, şahs-ı manevinin namazı, hizmetleri şer’i ise, meşvereti de şer’idir! 

Dipnotlar: 

1- Bediüzzaman, Kastamonu Lâhikası, s. 106. 2- Al-i İmran Sûresi, 159, Şûrâ Sûresi, 38. 3-Bediüzzaman, Emirdağ Lâhikası, s. 23. 4- Mektubat, s. 394. 5- Hizmet Rehberi, s. 175. 6-Mektubat, s. 417. 7- Lem’alar, s. 165. 

Okunma Sayısı: 1298
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ömer

    2.7.2021 05:43:25

    Allah razı olsun,hakikatlı bir yazı kaleme almışsınız istifadeye medar olması duasıyla

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı