"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sünnet-i Seniyyeye ittiba ile korunabiliriz

Ali FERŞADOĞLU
09 Aralık 2020, Çarşamba
Koronavirüs ve sair hastalıklardan ancak iman ve Sünnet-i Seniyye’ye ittiba ile kurtulabiliriz.

Evet, iman, Esma-i Hüsna’dan Rahman, Rahim, Şafi’, Kafi, Muafi, Kuddüs başta olmak üzere sair binbir isim ve sıfatlarının tecellilerini anlamak ve yaşamaktır.

İman tedbirdir. Yani, Tedbir-temizlik, sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirme, hayatı helâl dairesinde yaşamaktır. Kuddûs ise; hatadan, gafletten, âcizlikten, her türlü eksiklikten uzak, bütün övgülerin üstünde olan demektir. Her türlü ayıptan, kusurdan ve ihtiyaçtan uzak olan, her türlü hayır ve bereketin kaynağı olan Zât-ı Zülcelâl demektir. 

Koronavirüs, yüzlerce “Dâbbetü’l-arz”dan yalnızca birisidir. “Dâbbetü’l-arz, “İlla daaabbetulardı tekülü minsetehu/Asâsını kemirmekte olan bir ağaç kurdu.” (Sebe Sûresi, 34:14) âyetinin işaretiyle o hayvan, dâbbetü’l-arz denilen ağaç kurtlarıdır ki; insanların kemiklerini ağaç gibi kemirecek, insanın cisminde dişinden tırnağına kadar yerleşecek. Mü’minler iman bereketiyle ve sefahet ve su-i istimalâttan tecennübleriyle kurtulmasına işareten, âyet, iman hususunda o hayvanı konuşturmuş. (Bediüzzaman, Şuâlar, s. 511) 

İman, “Peygamber size her neyi verdiyse onu alın. Ve size her neyi yasakladıysa ondan vazgeçin.” (Haşr Sûresi, 7) mealinde ve benzeri âyetlere göre Sünnet-i Seniyye’ye uymaktır. Zira, “Sünnet-i Seniyye edeptir. Hiçbir meselesi yoktur ki, altında bir nur, bir edep bulunmasın.” (Bediüzzaman, Lem’alar, s. 59) 

“Sünnet-i Seniyyenin küçük bir âdâbına mürâât etmek, ehemmiyetli bir takvâyı ve kuvvetli bir imanı ihsas ediyor. Doğrudan doğruya Sünnete ittibâ etmek, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmı hatıra getiriyor. O ihtardan, o hâtıra, bir huzur-u İlâhi hâtırasına inkılap eder. Hattâ en küçük bir muamelede, hattâ yemek, içmek ve yatmak âdâbında Sünnet-i Seniyyeyi mürâât ettiği dakikada, o âdi muamele ve o fıtrî amel, sevaplı bir ibadet ve şer’î bir hareket oluyor.” (Bediüzzaman, Lem’alar, s. 55) 

Sünnet-i Seniyye, koronanın en önemli tedbirlerinden “temizliği/hijyeni” de ders verir: “Temizlik imanın yarısıdır” (Müslim, Tahare, 1) 

“Yemekten önce ve sonra el yıkamak yemeğe bereket getirir” (Tirmizî, Et’ime, 29) 

İman ve Sünnet-i Seniyyenin getirdiği tevekkülü, hangi medeniyet getirebilir?

Okunma Sayısı: 1808
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı