"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Ulum-u imaniye” ve siyaset

Ali FERŞADOĞLU
03 Kasım 2020, Salı
İslâm âlemindeki içtimaî, siyasî çalkantı, kriz ve istikrarsızlığın da sebebi, Risale-i Nur’un ortaya koyduğu “durûs-u Kur’âniye ve ulûm-u imaniye” 1 ölçü, prensip ve stratejilerine uyulmadığındandır.

İçtimaî, siyasî yetkinin de anahtar kelimesi “ulum-u imaniye”dir. Ki, anlamı şudur:  

Tefsir, hadis, kelâm, fıkıh, ahlâk, içtimaiyat ile sair bütün manevî, sosyal ve fen ilimlerinin harmanlanmasından hasıl olan en yüksek İslâm ilmidir.  

Ayrıca, içtimaî, siyasî mefhumlar da “ulum-u imaniye” muhtevasındadır: Hürriyet, ilim/eğitim, adalet, meşveret, cemaat, işi ehline vermek, ‘sayyidül kavmi hadimuhum’ (idare, siyaset), ‘kimse başkalarının günahını yüklenmemesi vs.  

Bunlar, hem “imtihan, iman”ın, mefhumları, kavramlarıdır, hem de içtimaiyat/sosyal, siyasî mefhumlar, anahtar kelimelerdir.  

Bir müceddid olarak Bediüzzaman, kendi tabiriyle, “yüksek İslâm siyasetini” ve “Kur’ân’ın siyâsetini” 2 “ulum-u imaniye” ve “yüksek İslâm ilimleri” çerçevesinde ortaya koyarken şöyle bir tasnif daha yapar: “İslâm dini aklî deliller, belgeler üzerine tesis edilmiştir: “Bütün ilimlerin ana madelerini ihtiva eden “ulum-u diniye”, dini ilimler/Fenlerin esaslarını özetleyen “fünun-u medeniyye”, fen bilimleri.  

Bunların da açılımı şöyle yapılır: 

lTehzibü’r-ruh (ruh ıslah bilimi, nefis terbiyesi) 

lRiyazetü’l-kalb (kalbin temizlenmesi, işletilmesi, terbiyesi) 

lTerbiyetü’l-vicdan (vicdanî terbiye, vicdan eğitimi) 

lTedbirü’l-cesed (beden, vücut idaresi, eğitimi) 

lTedvirü’l-menzil (hayat ortamı, ev idaresi) 

lSiyasetü’l-medeniyye (toplum siyaseti, yönetim bilimi) 

lNizamatü’l-âlem (genel düzenleme) 

lHukuk 

lMuamelat (şahıs ve aile hukuku, miras, ticaret, iç hukukla ilgili meseleler) 

lAdab-ı içtimaiye (sosyal, beşeri münasebetler, ahlâkî kurallar, davranışlar), vesaire vesaire gibi ulum ve fünunun ihtiva ettikleri esasatın fihristesidir.” 3 

Risale-i Nur, Kur’ân’ın bir mu’cize-i maneviyesi ve Sünnet-i Seniyye’yi ihya ettiğine göre, bu ilimleri de ihtiva etmektedir. 

Dipnotlar: 

1- Bediüzzaman Mektubat, s. 413. 

2- Bediüzzaman Said Nursî, İşaratü’l-İ’caz, s. 84. 

3- Bediüzzaman, İşaratü’l-İ’caz, s. 166. 

Okunma Sayısı: 1492
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı