"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Aliyev: OPEC her toplandığında fiyatlar düşüyor

21 Ocak 2016, Perşembe 21:51
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, petrol fiyatlarının düşmesi sebebiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) esprili bir dille tepki gösterdi. Davos'ta "Yeni Enerji Denklemi" başlıklı oturumda soruları cevaplayan İlham Aliyev, fiyatlar konusunda OPEC'e başvurmaya hazır olduklarını belirtti.

Aliyev, şunları söyledi: "Bazı OPEC ülkeleriyle görüşmelerimizin bir unsurunu da bu oluşturuyor. Biz büyük bir üretici değiliz. Ama OPEC üyeleri ve kartele üye olmayan büyük ülkeler, üretimin azaltılması konusunda daha fazla koordinasyon içinde olursa belki sonuç alabiliriz. Maalesef her OPEC toplantısının ardından petrol fiyatları aşağı doğru gidiyor. Bu yüzden bir yeni toplantı ihtimalinden endişeliyiz. Beki toplantı yapmamak daha iyi olur..." Paneldekilerin gülüşmesi üzerine Aliyev, “Gerçekler böyle.” dedi. 

OPEC üyeleri arasında karşılıklı güveni de artırmak gerektiğine dikkat çeken Aliyev, "OPEC böyle bir karar almazsa aynı trend devam eder. Her gün petrol fiyatları dibe vurdu diye düşünüyoruz ama sonra yeni bir fiyat görüyoruz. Bu aynı zamanda psikolojik açıdan da yıpratıcı. Ülkelerin bütçelerini dengelemeleri ve yatırım için fona ihtiyacı var. Sosyal ve endüstriyel altyapıya yatırım yapmamız gerekiyor. Bu süreç tabii pek memnuniyet verici değil ama aynı zamanda Azerbaycan’da reformlar için de doğru bir zaman.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ekonomisinin istikrarlı olduğunu vurgulayan Aliyev, bu krizle baş edebileceklerinden emin olduğunu fakat bütçe planlaması için de ileriyi öngörmek istediklerini kaydetti.

"DEVALÜASYON KAÇINILMAZDI"

Azerbaycan manatının son 10 yılda dolar karşısında biraz suni şekilde değer kazandığını da ifade eden Aliyev, son dönemdeki yüzde 70’lik devalüasyonun petrol fiyatlarının düşmesi ve komşu ülkelerdeki para birimlerinin değer kaybetmesine de bağlı olduğunu dile getirdi. Aliyev, devalüasyonla ilgili olarak, “Kaçınılmazdı. Elimizden geldiği kadar direnmeye çalıştık. Merkez Bankası rezervlerinden bir kısmını da kullandık. Ama bu önlemi almak zorundaydık.” dedi.

İthal edilen temel ürünlerde fiyatların yükselmesi sebebiyle halkta bazı endişelerin olduğunu belirten Aliyev, “İnsanlar buna hazır olmadığı için strese bağlı küçük bir gösteri oldu. Ama şimdi sona erdi. Azerbaycan’daki ekonomik gelişmenin sürdürülebilir olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Azerbaycan’ın 10 yılda 3 kat büyüdüğünü ifade eden Aliyev, “Bu çok fazlaydı. Şimdi gösterge aşağıya indi. Şu andaki mevcut durum, elimizdeki döviz rezervi ile yönetilebilir durumda.” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 1597
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı