"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakan açıkladı: Emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılacak mı?

09 Mart 2016, Çarşamba 13:53
Maliye Bakanı Naci Ağbal, enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşen emekli aylıklarındaki reel artışların, emeklilerin satın alma güçlerini artırdığını belirterek, "Emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız da bulunmamaktadır." dedi.

Bakan Ağbal, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun emekli maaşlarında gelir vergisi kesintisine ilişkin soru önergesine cevap verdi. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 23'üncü maddesinin birinci fıkrasının 11 numaralı bendi ile; Kanunla kurulan emekli sandıkları ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20'nci maddesinde belirtilen sandıklar tarafından ödenen emekli, maluliyet, dul ve yetim aylıkları (en yüksek Devlet memuruna ödenen en yüksek ödeme tutan ile sınırlı olmak üzere) gelir vergisinden müstesna tutulduğunu dile getiren Bakan Ağbal, diğer taraftan 2015 yılı itibarıyla; kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin aylıklarında 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme uyarınca Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 3 oranında ve Temmuz ayından geçerli olmak üzere ise 2015 yılı birinci 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranından kaynaklı yüzde 1,76 oranındaki enflasyon zammı dahil yüzde 4,76 oranında artış yapıldığını ifade etti.

Ayrıca memur emekli aylıklarında 22/8/2015 tarihli ve 2015/8057 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 1/9/2015 tarihinden geçerli olmak üzere ortalama 100 TL tutarında artış sağlandığını hatırlatan Ağbal, şöyle devam etti: "SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise Ocak ayında yüzde 2,33 oranında, Temmuz ayında ise yüzde 4,76 oranında genel artış sağlanmış ve ayrıca bunlardan aylıkları 1.000 TL ve altında olanların aylıkları 100 TL artırılmış, 1.000 TL ile 1.100 TL arasında olanların aylıkları 1.100 TL'ye çıkarılmıştır. 2016 yılında da emekli aylıklarında önemli artışlar sağlanmıştır. Bu çerçevede; kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları ile memur emekli aylıklarında yapılacak artışlar, 'Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme" ile belirlenmiştir. Buna göre, kamu görevlilerinin tamamının maaş ve ücretleri ile memur emeklilerinin aylıklarında 2016 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 0,90 oranındaki enflasyon zammı dahil yüzde 6,90 oranında artış yapılmış olup, Temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 5 oranında artış yapılacaktır. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ise enflasyona bağlı olarak yapılacak artışların dışında ayrıca 2016 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere 100 TL daha artırılmıştır. Buna göre, enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşen emekli aylıklarındaki reel artışların emeklilerin satın alma güçlerini artırdığı görülmekte olup, emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmasına yönelik herhangi bir çalışmamız da bulunmamaktadır."

Okunma Sayısı: 1892
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı