"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bal ve badem üreticileri, kayıt dışıyla mücadele istedi

29 Ocak 2016, Cuma 10:44
Muğla'nın Datça İlçesi'nde, bal ve badem ürünleri sektörünün aranılan markası haline gelen Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, haksız rekabete yol açan kayıt dışı üretimle mücadele edilmesini istedi.

Tarım Bakanlığı'ndan aldığı üretim izni belgesiyle, Datça ilçe merkezine 20 kilometre mesafedeki Sındı Mahallesi'nde yer alan eski okul binasında başta bal badem ve zeytinyağı olmak üzere çeşitli ürünler yapan Sındı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 10 yılda büyüdü. Kuruluşundan itibaren gelişen kooperatifin bugün ortak sayısı 60'a ulaştı.

Halkın güveni sayesinde bugün bölgenin en etkin ve en güçlü kooperatifi haline geldiklerini söyleyen Kooperatif Başkanı Ömer Ohan, "Tarım Bakanlığı'ndan aldığımız gıda üretim izin belgesiyle üretim yapıyoruz. Paketleme servisi kurduk. Kooperatifte çam ve çiçek balı üretimi yapıyoruz. Zeytin ve sızma zeytinyağı üretiyoruz. Datça'nın nurlu, ak ve sıra bademlerini tüm Türkiye'ye tanıttık" dedi.

'SOKAKTA BAL SATANLAR DENETLENSİN'

En büyük sıkıntılarının kayıt dışı faaliyetler olduğunu belirten Ömer Ohan açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bütün zorlukların üstesinden geldik ama bölgedeki kayıt dışı faaliyetlerle baş edemiyoruz. Kooperatif olarak üretim koşularını harfiyen uyguluyor, vergimizi ödüyoruz. Kayıt dışı faaliyet gösterenler ise sağlıksız koşullarda ürün pazarlayarak haksız kazanç elde ediyorlar. Adam arıcı değil, bir başkasından satın alıyor sokakta bal satıyor. Denetimci geldiğinde, 'kendi ürünüm' diyor. Dünya genelinde açık pazar yerleri vardır. Üretici pazar günleri oraya gider ürünü satar. Ama gün boyu, gece gündüz sokakta satış yapıyorsa, bu üreticilik değil ticarete giriyor. Satıcının üretici olup olmadığını tespit etmek çok kolay. Üreticilerin kaydı var. Kontrol etsinler kimin üretici olduğu ortaya çıkar. Yazın gelin bakın kooperatifin etrafında en az 10 tane kayıt dışı satış yapan tezgah kuruluyor. Haksız rekabet belimizi büküyor. Kalkınma kooperatifleri bu koşular altında nasıl ayakta kalabilir?" 

DHA

Okunma Sayısı: 1494
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı