"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme sürüyor

06 Nisan 2015, Pazartesi 15:11
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkiledi" dedi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Türkiye Bankalar Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı. 

Türkiye'nin dezenflasyon sürecinde olduğunu ifade eden Başçı, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin sürdüğünü belirtti. 

Temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Başçı, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve oynaklık TÜFE enflasyonunu olumsuz yönde etkilemiştir. Gıda Komitesi’nin alınmasını önereceği önlemler gıda enflasyonunun düşürülmesine ilave katkı sağlayacaktır. Enflasyon beklentileri henüz arzu edilen seviyelere ulaşmamıştır" ifadelerini kullandı.

Gayrisafi yurt içi hasılanın ılımlı bir artış eğilimi sergilediğini ve dış talepteki zayıflamaya rağmen net ihracatın 2014 büyümesine katkı sağladığını anımsatan Başçı, şunları kaydetti:

"Dış konjonktür 2015 yılında Türkiye için hem fırsatlar hem de zorluklar barındırmaktadır. Düşük emtia fiyatları ve düşük uzun vadeli faiz oranları fırsatları, zayıf seyreden dış talep ve avro/dolar paritesindeki oynaklıklar zorlukları gösteriyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş girdi maliyetlerini olumlu yönde etkilemiştir. Gerek Avro Bölgesi'nin uzun vadeli faizleri gerekse ABD Hazinesinin uzun vadeli tahvil faizleri enflasyon beklentilerindeki düşüş ile birlikte gerilemektedir. Avrupa’daki faiz oranlarının daha hızlı gerilemesi avro/dolar paritesinin düşmesine neden olmuştur. Son aylarda Avrupa’daki toparlanma beklenenden daha güçlü seyretmektedir.

Öncü göstergeler Türkiye’deki iktisadi faaliyetin ilk çeyrekte zayıf seyrettiğine işaret etmektedir. İhracat siparişleri zayıf seyrini korurken, iç piyasa siparişlerindeki kısmi yavaşlamada olumsuz hava koşullarının etkisi hissedilmiştir. Taşıt satışları bu sektördeki iç talebin toparlandığına işaret etmektedir. İşsizlik oranları 2014 yılında belirgin bir artış göstermiştir. Dış ticaret göstergelerindeki yavaşlamada jeopolitik gelişmeler, fiyat etkisi, zayıf iç ve dış talep belirleyici olmuştur."

Başçı, jeopolitik gelişmelerin ihracat üzerindeki olumsuz etkilerinin Türkiye’nin Avrupa ülkelerinde artan pazar payıyla dengelendiğini dile getirdi.

Reel olarak bakıldığında, ihracattaki zayıflamanın daha sınırlı göründüğüne işaret eden Başçı, cari işlemler dengesinin 2011 yılından beri iyileştiğini ve petrol fiyatlarındaki düşüşün cari dengeye olumlu olarak yansımaya başladığına dikkati çekti.

Başkan Başçı, cari işlemler açığının finansmanının büyük ölçüde uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlandığını belirtti.

AA

Okunma Sayısı: 1159
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı