"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Enflasyon hedefi ilk aydan saptı’

04 Şubat 2019, Pazartesi 17:56
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu,Merkez Bankası’nın, Aralık ayında yayınladığı ‘2019 Yılı Para ve Kur Politikası’ raporunda, ‘enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesi, daha sonra kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasının hedeflediğini bildirdiğini hatırlatarak, “Bugün açıklanan rakamlar, yılsonu enflasyon hedeflerinin daha ilk aydan saptığını gösteriyor” dedi.

İzlenen politikaların ülkeyi üretimsizliğe sürüklediği için enflasyonun bu boyutlara ulaştığını bildiren Erdoğdu, tarımda sil baştan bir politika yapılmadan gıda fiyatlarının düşmeyeceğini söyledi.

Tarımın bilerek ihmal edildiğini, yıllarca ithal ürünlerle tarım ve hayvancılığın bitirildiğini anlatan Erdoğdu, “Vatandaş gıda ve enerji dışındaki harcamalarını neredeyse durdurduğu için, cebine yansıyan enflasyon açıklanandan çok daha yüksek. Ama sokaktaki adam reel enflasyonu görüyor. ‘Seçime kadar’ mantığı ile ertelenen fiyat artışları ile beyaz eşya, mobilya ve otomobildeki vergi indirimleri Nisan ayında bitecek. Nisan ve sonrasındaki aylarda daha yüksek faturalar ödeyeceğiz. Halkımız önümüzdeki aylarda maalesef çok daha yüksek enflasyon rakamları ile yaşamak durumunda kalacak.’’ diye konuştu.

***

Enflasyon direniyor

Tüketici fiyatları Ocak’ta aylık yüzde 1.06 ve yıllık yüzde 20.35 seviyesinde yükseldi. Aylık en yüksek artış yüzde 6.43 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamasına göre Ocak 2019’da tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.06, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1.06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.35 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17.16 arttı. Antalya’da etkili olan fırtınanın seralara zarar verdiği bir ortamda beklenti aylık yüzde 1.12 ve yıllık yüzde 20.47 artış yönündeydi. Enflasyon önceki ay aylık bazda yüzde eksi 0.40 ve yıllık yüzde 20.30 olmuştu. Aylık en yüksek artış yüzde 6.43 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 3.62, sağlıkta yüzde 3.56, eğlence ve kültürde yüzde 3.18 ve lokanta ve otellerde yüzde 1.07 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 7.95 ile giyim ve ayakkabı oldu. Düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 3.10 ile konut oldu.

Gıda ve alkolsüz içeceklerde artış yüzde 30.97

Yıllıkta da en fazla yükseliş yüzde 30.97 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına kıyasla; çeşitli mal ve hizmetler yüzde 29.63, ev eşyası yüzde 29.07, eğlence ve kültür yüzde 23.15 ve lokanta ve oteller yüzde 19.89 artış gösterdi.İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de Ocak’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0.18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0.18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.55 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17.21 artış kaydedildi. Ocak 2019’da endeksteki 418 maddeden; 21 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 267 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 130 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

 

 

Etiketler: enflasyon
Okunma Sayısı: 1351
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı