"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Herkes sorumlu davransın

08 Aralık 2016, Perşembe
Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, doların TL karşısındaki yükselişiyle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘dövizlerinizi satın’ çağrısının ekonomideki krizi çözemeyeceğini ifade etti. Yılmaz, ‘hepimiz aynı gemideyiz herkes sorumlu davransın’ dedi.

ABD’deki başkanlık seçimleriyle birlikte yükselişe geçen dolar, TL karşısında tarihin rekorunu kırdı. Ekonomideki dalgalanmayla ilgili hükümet yetkililerinden net bir açıklama gelmese de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘dolarları bozdurun’ önerisi epey bir dikkat çekti. Yeniçağ gazetesine konuşan Yılmaz, “piyasalardaki dalgalanmalarla ilgili olarak “Vatandaş neden Türk lirası olarak biriktirmiyor? Üzerinde kendi devletinin Merkez Bankası’nın Başkanı’nın imzası olan, Bakanlar Kurulu’nun imzası olan parasına güvenmiyor da yabancının parasına güveniyor? Vatandaş güvenmiyor çünkü devlet vatandaşının cebine koyduğu paranın satın alma gücünü bugün itibariyle yılda ortalama yüzde 7 ile 10 arasında aşındırıyor” dedi.

İşler daha da kötüye giderse…

Türkiye’de işlerin daha da kötüye gidebileceğini belirten Yılmaz, “Eğer işler biraz daha kötüye gider kur daha da yukarıya giderse bu defa fabrikalar borçlarını ödeyemeyecek, onlar kredilerini ödeyemediği için bankalar sıkıntıya düşecek onu ödemek için onlar mallarını, mülklerini satmaya başlayacaklar” dedi ve  bu durumun Türkiye’deki servetlerin yer değişikliğine uğratacağını söyledi.

Duvara toslayabiliriz 

Herkesi sorumlu davranmaya dâvet eden Yılmaz, “Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye’nin işlerinin kötüye gitmesinden bu toplumun, hiç kimsenin menfaati olduğunu, olacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla herkes sorumlu davranmalı. Akşamdan sabaha bir kriz gibi bir şey beklemiyorum ben. Çünkü, kamu maliyesi tarafı halen güçlü, fakat işler giderek hızlı bir şekilde bozuluyor. Dediğim gibi önlem alınmaz ise bu gidişle ileride duvara toslayabiliriz” dedi.  

Dolar bozdurmak ekonomiyi kurtarmaz

Dolar bozdurmak ekonomiyi kurtarmaz diyen Yılmaz, “ Türkiye’de şu anda bir hesaba göre 5 bin ton, bir hesaba göre 3 bin 500 ton yastık altında altın var. Cumhurbaşkanımız çağırıyor; ‘altına dönün’ diyor. Zaten altın Türkiye’de insanların TL kazançları ile alındı. Ekonominin can damarında, kılcal damarlarında dolaşan likidite Türk lirası, onunla altın aldı. Cumhurbaşkanımız diyor ki; ‘Türk lirası ile satın aldığınız ve de bankacılık sisteminde olsun veya yastık altında olsun dövizlerinizi bankaya götürün satın veya bunun yerine altın alın’. Türk lirası kısmı ekonomiye likidite katar burası doğru. Fakat dövizinizi satıp altına yatırdığınızda ekonomiye bunun hiçbir faydası olmaz çünkü altınla dolar yer değiştiriyor. Bunun ekonomiye hiçbir faydası olmaz” tesbitlerinde bulundu. 

Doların acısını halktan çıkardılar

Hac ve Umre ücretlerini dolar yerine Türk Lirası üzerinden tahsil etme kararı alan Diyanet İşleri Başkanlığı, TL bazlı Umre tarifesini duyurdu. Yayımlanan tabloya göre fiyatlar, doların 3,60 lira sınırına dayandığı fiyat baz alınarak Türk Lirası’na çevrildi. 

İstanbul – Yeni Asya 

Okunma Sayısı: 3558
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı