"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İTO güvencesi vizeyi uzattı

07 Aralık 2014, Pazar 10:33
Schengen ülkeleri, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) üyelerine verdiği tanıma mektupları ile ticari vize geçerlilik sürelerini 5 yıla kadar uzatmaya başladı. İTO, bu yılın ilk 11 ayında uzun süreli veçok girişli 1.732 adet ticari vize verilmesine aracılık etti.

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO), üyelerine iş seyahatlerinde kolaylık sağlamak amacıyla girişimlerine devam ediyor. Schengen ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke başkonsolosluklarıyla ticari vize kolaylığı mutabakatı imzalayan İTO, bu yılın ilk 11 ayında 1.732 adet uzun süreli ve çok girişli ticari vize verilmesine aracılık etti.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Oda tarafından yapılan müracaatlarda uzun süreli vize sağlanmasının iş adamlarına hem zaman kazandırdığını hem de giderlerinde tasarruf sağladığını belirtti.

AVRUPA İLE TAMAMEN KALDIRILANA KADAR

Çağlar şöyle konuştu: “Vizeler tamamen ortadan kaldırılana kadar bizim için önemli olan vize geçerlilik sürelerinin uzun olmasıdır. Bu çerçevede özellikle son bir yıl içinde Odamızca yapılan ticari vize müracaatları uzun süreli ve çok girişli sonuçlanıyor. İTO olarak çeşitli Avrupa ülkeleriyle bu konuda önemli adımlar attık. Bu kapsamda Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa, Malta ve Macaristan’a yönelik Schengen vizesi desteği veriyoruz. Bunun dışında Odamız Schengen ülkesi olmayan Romanya’ya ticari vize alımlarını da sağlıyor. Belirtilen konsolosluklar ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde üyelerin ticari vize başvurularına ek olarak tanıma mektubu düzenleniyor. Suudi Arabistan, Finlandiya, Avusturya ve Danimarka ile de ticari vize kolaylığı için görüşüyoruz. Ayrıca ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Çek Cumhuriyeti gibi birçok Avrupa ülkesiyle de vize konusunda işbirliği yapıyoruz.” 

VİZE ENGELİ YAKIŞMIYOR

Türkiye’nin geçen yıl toplam ticaretinin yüzde 38’ini Avrupa Birliği ülkeleriyle gerçekleştirdiğine dikkati çeken Çağlar Başkan şunları söyledi: “Türkiye ihracatının yüzde 42’lik bölümünü yine AB ülkelerine yapıyor. Bu tabloya vize engeli yakışmıyor. Asıl hedefimiz Avrupa ile vizelerin tamamen kalkmasıdır. Bunu bizler de dış temaslarımızda ve bugüne kadar İstanbul’daki başkonsoloslarla yaptığımız toplantılarda dile getiriyoruz.” 

BİYOMETRİK VERİ İÇİN GİDİLİYOR 

İstanbul Ticaret Odası bünyesinde oluşturulan Vize Birimi, Oda’nın üyelerinin tamamına vize kolaylığı hizmeti veriyor. Ancak 25 Eylül itibariyle Vize Bilgi Sistemi (VBS) gereği Schengen vizesi için bir defa olmak üzere başvuru sahibinin bizzat müracaatta bulunarak biyometrik verilerini sunması gerekiyor. Ayrıca ticari vize alınabilmesi için konsolosluklar tarafından talep edilen belgelerin eksiksiz olarak  iletilmesi şartı var.

*    *    *
İTO’nun çalışmaları sonucunda vize kolaylığı sağlanan ülkeler 

ABD: Acil durumlarda, 1 gün içerisinde ticari vize işlemleri sonuçlandırılabiliyor. 
İNGİLTERE: Acil durumlarda, 1-5 gün içerisinde ticari vize işlemleri sonuçlandırılabiliyor. 
KANADA: Pasaportlar Ankara’da Büyükelçiliğe gönderilmeden, taranmış kopyaları ile vize başvuruları kabul ediliyor. Vize, pasaport son kullanım süresinden      2 yıl öncesine kadar geçerli olacak şekilde veriliyor. 
ALMANYA: Ticari vizeler uzun süreli ve çok girişli alınıyor.
FRANSA: Vize çok girişli ve en az 1 yıl geçerli olarak veriliyor. 
İTALYA: Ticari vizeler 1 gün içinde sonuçlandırılıyor. Vize çok girişli ve en az    1 yıl geçerli veriliyor.
HOLLANDA: Hollanda’ya ticari vizeler ilk müracaatta çok girişli ve 1 yıl geçerli. İkinci müracaatta ise çok girişli ve 5 yıl geçerli vize verilebiliyor.
BELÇİKA: Vize çok girişli ve ilk müracaatta en az 6 ay, ikinci müracaatta ise 5 yıla kadar geçerli. 
MACARİSTAN: Oda tarafından düzenlenen tanıma mektubu ile çok girişli ve en az 
6 ay geçerli vize veriliyor.
İSVEÇ: Ticari vizelerin kolaylaştırılmasına yönelik Oda ile İsveç Başkonsolosluğu arasında vize anlaşması yapılması için görüşmeler sürüyor.
FİNLANDİYA: Ticari vizelerin kolaylaştırılmasına yönelik Odamızla Finlandiya Başkonsolosluğu arasında vize anlaşması yapılması için görüşmeler devam ediyor.
MALTA: Ticari vizeler 1 gün içinde sonuçlandırılıyor. Vize çok girişli ve 
1 yıl geçerli.
ROMANYA: Odamızca düzenlenen bir referans mektubu ile ticari vize 5 yıl geçerli olarak veriliyor.
SUUDİ ARABİSTAN: Ticari vizelerin kolaylaştırılmasına yönelik Oda ile Suudi Arabistan Başkonsolosluğu arasında vize anlaşması yapılması için görüşmeler sürüyor.
ÇEK CUMHURİYETİ: Ticari vizeler 1 gün içinde sonuçlandırılıyor. Vize çok girişli ve en az 6 ay geçerli. 

*    *    *
Bakan Bozkır’dan sevindiren açıklama 

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, geçen hafta Schengen Anlaşması’na ev sahipliği yapan Lüksemburg’daki temasları sırasında vizeyle ilgili beklenen müjdeyi verdi. Bozkır, “Vizelerin tamamen kaldırılmasıyla ilgili anlaşmada Türkiye’den yaklaşık 72 beklenti vardı. Bunların 62’sini tamamen veya kısmen karşılamış durumdayız. 3 yıl sonra komisyonun nihai kararıyla vizelerin kalkma süreci tamamlanacak” diye konuştu. 
Vizelerin kaldırılması için gereken geri kabul anlaşmasının geçtiğimiz aylarda yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bozkır, “Türkiye’nin hiç hak etmediği ve Türk vatandaşlarına kendilerini kötü hissettiren vize konusunu bu şekilde tamamen ortadan kaldırmış olacağız” açıklamasını yaptı.
AB’ye vizelerin kalkması halinde milyonlarca Türk’ün Avrupa’da iş arayacağı şeklindeki yanlış algıların kırılması gerektiğini söyleyen Bozkır, şu mesajı verdi: “Ülkemizde çok daha fazla iş imkânı var, Türkler zaten Türkiye’de iş buluyor. Avrupalılar’ın bu korkusunun nedeni olmaması lazım. Esas korku belki ileride Türkiye için olacaktır. Ekonomik gelişme devam ettiği sürece Türkiye’ye gelen AB vatandaşı sayısı artacaktır. Bugünün realitesi budur.”

*    *    *
Başvuru nereye yapılıyor? 
İTO Vize Birimi
Telefon: (212) 455 60 47-48-49-50-51 
(212) 455 64 15-18
Faks: (212) 512 28 52

Okunma Sayısı: 6200
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı