"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şifalı bitkiler 72 milyon dolarlık döviz kazandırdı

25 Eylül 2015, Cuma 11:03
Türkiye'nin 2015 yılında 1 Ocak - 15 Eylül döneminde doğada kendiliğinden yetişen ve birçok rahatsızlığa iyi gelen defne, kekik, adaçayı, ıhlamur gibi odundışı orman ürünlerinin ihracatından 72 milyon 157 bin dolarlık döviz kazandığı, yıl sonunda bu rakamın 100 milyon dolara ulaşmasının beklendiği belirtildi.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin odundışı orman ürünleri ihracatının yüzde 94'lük dilimini oluşturan 67 milyon 582 bin dolarlık bölümünün Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyelerince gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, önemli bölümü doğadan toplanan defne, kekik, adaçayı, ıhlamur, palamut, meşe palamudu, meyan kökünün Türkiye'nin ilk ihraç ürünlerinden olduğunu belirtti. Söz konusu ürünlerin ihracatının tamamına yakınının Ege Bölgesi'nden yapıldığını ifade eden Tarakçıoğlu, Türkiye'nin bu ürünlerin ihracatında dünyada lider konumda bulunduğunu kaydetti.

Tarakçıoğlu, bu ürünlerin orman köylüsüne ciddi anlamda gelir kaynağı oluşturduğunu ve istihdama katkı yaptığını kaydetti.

Kekik, ilk sırada

Açıklamaya göre, Türkiye, 1 Ocak - 15 Eylül döneminde doğada kendiliğinden yetişen, birçok rahatsızlığa iyi gelen defne, kekik, adaçayı, ıhlamur gibi odundışı orman ürünlerinin ihracatından 72 milyon 157 bin dolarlık döviz kazandı. Yıl sonunda bu rakamın 100 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Odundışı orman ürünleri ihracatına ürünler bazında bakıldığında ilk sırada kekik geldi, söz konusu dönemde  37 milyon 351 bin dolarlık kekik ihracatı gerçekleştirildi. Türkiye dünya kekik ihtiyacının yüzde 50'den fazlasını tek başına karşılıyor. 

Kekik ihracatını defne yaprağı ihracatı takip etti. Bu dönemde 22 milyon 271 bin dolarlık defne yaprağı ihracatı yapıldı. Kekik ve defne yaprağı ihracatı sektörün toplam ihracatının yüzde 83'ünü oluşturdu. Kekik ve defne yaprağı ihracatını 5 milyon 657 bin dolarlık tutarla adaçayı, 2 milyon 717 bin dolar ile tıbbi bitkiler izledi. Biberiye ihracatından 1 milyon 366 bin dolar döviz elde edilirken, palamut/meşe palamudu ihracatı 1 milyon 265 bin dolar, meyankökü ihracatı 1 milyon 127 bin dolar ve ıhlamur ihracatı ise 401 bin dolar oldu.

AA

Etiketler: şifalı bitki
Okunma Sayısı: 1914
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı