"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye küresel rekabet liginde '6 basamak birden' düştü

30 Eylül 2015, Çarşamba 09:19
Türkiye, makroekonomik ortam ve kurumsal yapılanmadaki bozulma sonucu, küresel rekabet sıralamasında altı basamak birden düşerek 51. sıraya geriledi.

İsviçre’de yerleşik olan Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum), Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu ile çalışmalarını ortak yürüttüğü 2015-2016 Küresel Rekabet Gücü Raporu sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.

Rekabet gücü sıralamasında bu yıl dikkate alınan 140 ülke arasında İsviçre yeniden ilk sırayı aldı. İkincilik ve üçüncülük ise aynı kalarak sırasıyla Singapur ve ABD arasında paylaşıldı.

"Dünyanın en büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin bazıları rekabet gücünün artırılması konusunda güçlüklerle karşılaşmaya devam etmektedir" denilen raporda, sıralamada Suudi Arabistan, Türkiye ve  Brezilya gerilerken, Hindistan'ın 16 basamak birden yükselerek  55. sıraya yükseldiğinin altı çizildi.

Türkiye'nin en iyi performansı "pazar büyüklüğü"nde

Raporda, Türkiye’nin 2011 itibariyle satın alma gücü paritesine göre 778.1 milyar ABD dolarlık bir gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüklüğü ile dünya toplamında yüzde 1.36’lık bir paya sahip olduğuna işaret edildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"2012-2013 dönemi Küresel Rekabetçilik Endeksi hesaplamalarına göre Türkiye 144 ülke arasında 43. sırada bulunuyor. Türkiye bir önceki yıl 142 ülke arasında 59., ondan önceki yılda ise139 ülke arasında ise 61. sırada konumlandı. Küresel Rekabetçilik Endeksi’nin içinde bulunan bileşenler arasında en iyi performans pazar büyüklüğü kaleminde gösteriliyor. Pazar büyüklüğünde en rekabetçi 15. ekonomi olurken, en kötü performans 124. sıra ile işgücü piyasasının etkinliği kaleminde görüldü."

Çin en rekabetçi 30 ekonomiden biri

Çin'in, 29. sıradaki konumu ile en rekabetçi 30 ekonomiden biri olduğuna da işaret edilen raporda, "Büyük ölçekli gelişmekte olan ülkeler arasında lider pozisyona sahiptir" denildi ve şöyle devam edildi:

"Diğer 4 BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri arasında Güney Afrika 52., Brezilya 48., Hindistan 59., Rusya ise 67. sıradadır. Orta Doğu’ya ve Kuzey Afrika ülkelerine bakıldığında Katar 11. sıra ile anılan bölgede lider durumdadır. Suudi Arabistan ise 18. sırada yer alarak dünyanın rekabetçi 20 ülkesi arasında yer almayı başarmıştır. Latin Amerika’da ise Şili lider ülkedir ve 33. sıra ile en rekabetçi ekonomi konumundadır. Meksika 53. sıradadır."

DHA

Okunma Sayısı: 1546
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı