* Allah kıyamet günü şöyle buyurur: ‘Benim için birbirlerini sevenler nerede? Benim gölgemden başka gölgenin olmadığı bu günde onları gölgemde gölgelendireceğim.’ (Müslim, Birr, 37, III, 1988)
* Allah’ın fazlından isteyin. Çünkü Allah, kendisinden istenilmesini sever. İbadetin en faziletlisi, sıkıntının kaldırılmasını beklemektir. (Tirmizî, Deavat, 116, V, 565)
* Allah İslâm’ın aslî hükümleriyle, (azimetle) amel edilmesini sevdiği gibi, ruhsat ile amel edilmesini de sever. (İbn Hıbban, II, 69 No. 354)
* Allah haya, iffet ve hilm sahibi mü’minleri sever. (İbn Ebî Şeybe, V, 214, No. 25335)
* Allah tektir (eşi ve benzeri yoktur), teki, (kendisini) birleyenleri sever. (Buharî, Deavat, 68, VII, 169)
* Allah güzeldir (cemîl), güzelliği (güzel olan şeyleri ve güzel davrananları) sever. (Müslim, İman, 147, I, 93)
* Allah çok bağışlayan ve çok affedendir. Tevbe eden kullarını affetmeyi sever. Peygamberimiz de (asm) bir duâsında şöyle der: “Allah’ım! Sen affedicisin, kerimsin, affetmeyi seversin, beni affet.” (Tirmizî, Deavat, 85, V, 534)
Âyet ve Hadislerin Işığında Sevgi ve Dostluk, Doç. Dr. İsmail Karagöz, D.İ.B. Yayınları, Ankara, 2006.
Yıldızlı bir gece
Peygamber Aleyhisselâm, ashabına akşam namazı kıldırmış ve hanesine gitmişti. Geride kalanlar aralarında konuşup:
“Burada oturup, yatsıyı da onunla birlikte kılalım” diye kararlaştırdılar.
Resûlullah bir zaman sonra yanlarına geldi ve:
“Hâlâ burada mısınız?” diye sordu.
“Evet” dediler.
“İyi yapmışsınız!” buyurdu Resulullah ve başını semaya kaldırdı ve şöyle buyurdu:
“Yıldızlar, semanın emniyetidir. Yıldızlar gitti mi, vaad edilen şey semaya gelir. Ben de, ashabım için bir emniyetim. Ben gittim mi, onlara vaad edilen şey gelecektir. Ashabım da ümmetim için bir emniyettir. Ashabım gitti mi, ümmetime vaad edilen şey gelir.”
S.Gündüzalp, Bir Gül Demeti, s. 377
VARLIK - YOKLUK
Bir çağrı yankıladı yoklukta. Bunun üzerine dedi ki yokluk: “Elbette! Ayağımı o ülkeye basarım, memnun, taze ve yeşil görünmek için!” Ve Allah’ın ezelî çağrısını duydu, semâ’ya geldi ve mest oldu. Yoklukta idi, şimdi var oldu... Kalpler, lâleler ve inciler!
Mevlânâ, Divan-ı Kebîr
BİR DUÂ
Allah’ım! Bu fâni varlığımızı yok olmaktan, kaybolmaktan kurtarıp, şu varlık dünyasında bir yer ayırdığın ve bunların milyarlarcasının arasından seçip, bizi şerefli bir insan yarattığın için, Sana sonsuz şükürler, hamdler ediyoruz. Efendimiz’e de sonsuz salât-ü selâmlar…
S. G.
HAZIR CEVAP
Fransız şair Voltaire bir gün bir kişiyi uzun uzun metheder. Orada bulunanlardan biri: “Üstad, siz onu methediyorsunuz, ama o her yerde sizin aleyhinizde buluyor.” deyince Voltaire: “Belki ikimiz de yanılıyoruzdur.” cevabını verir.
ÂYET-İ KERİME
Allah’a çağıran, güzel işlerde bulunan ve “Ben Müslüman’ım” diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet Sûresi, 33
SADAKANIN HAYIRLISI
Sadakaların ve yardımların en hayırlısı, verilen kimsenin ihtiyacını giderendir.
Hadis-i şerif
SEVGİ
Muhabbet, şu kâinatın bir sebeb-i vücududur, hem şu kâinatın rabıtasıdır, hem şu kâinatın nurudur, hem hayatıdır.
Bediüzzaman, Sözler, 322
TEVBE
Ey nefis! Ne zamana kadar günahlardan zevk alacaksın? Tevbe günahtan daha tatlıdır. Bir de onu tat!
Babür Şah
GAFLET
Allah’ı unuttuğun an,
Yoldaşın olur şeytan.
Feridüddin Attar
FİKİR
Tarafsız fikir yoktur. Her fikir kendinden yanadır. Tarafsız fikir, fikirsizdir.
Suat Ünsal
ÖNEMLİ OLAN
Önemli olan bulunduğumuz yer değil, hareket ettiğimiz yöndür.
O. W. Holmes
KONFÜÇYÜS’TEN
Dümene cevap vermeyen, kayaya cevap verir.
RUH ESASTIR
İnsan ruha bakmalı. Güzel bir vücutta güzel bir ruh olmazsa, neye yarar?
Euripides
GENÇLİK
Gençlik, kuş gibi uçar gider; yaşlılık da post gibi kalır.
Kıbrıs Atasözü
EN BÜYÜK MUTLULUK
Hayatta en büyük mutluluk, kişinin sevildiğini bilmesidir.
Victor Hugo