"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

53 AKP milletvekili 'Yüce Divan' der mi?

20 Ocak 2015, Salı 08:34
TBMM Genel Kurulu 4 bakan hakkındaki iddiaların Yüce Divan'da ele alınmasıyla ilgili oylamayı bugün yapıyor. Kararın, Yüce Divan yönünde olması için, muhalefetten hiç fire olmasa bile, en az 53 AKP'li vekilin de 'kabul' oyu kullanması gerekiyor.

Meclis Genel Kurulu’nda bugün AKP'li 4 eski bakan hakkında yapılacak ‘Yüce Divan’ oylamasıyla 17-25 Aralık’a son nokta konulacak. Eski bakanların yargılanabilmeleri için gizli oylamada en az 276 oyun Yüce Divan yönünde çıkması gerekli. Meclis’te muhalefet partileri ile bağımsızların 223 sandalyesi bulunuyor. Bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi için hiç fire olmazsa, en az 53 AKP'li vekilin de kabul oyu kullanması gerekiyor. Ancak Hürriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre, muhalefetteki beklentinin tersine AKP'li vekiller içinde böyle blok görünüm sergileyen bir grup yok. Aralarında yolsuzluk iddialarıyla ilgili rahatsızlık duyanlar olsa da parti yönetimiyle benzer görüşleri paylaşıyorlar.

AKP YÖNETİMİ, GRUBU MARKAJA ALDI

Soruşturma Komisyonu’nun çalışmasını tamamladığı 22 Aralık’tan beri AKP'ligrubundaki süreci parti yöneticileri yürüttü. Kararın alındığı 5 Ocak’tan itibaren, parti yöneticileriyle eşgüdümlü hareket eden eski bakanlar, basına değerlendirme yapmaktan kaçındılar. Bu süreçte AKP Grup Yönetim Kurulu’nu oluşturan 15 milletvekili, 15’erli gruplar halinde milletvekilleriyle nabız yoklamaları yaptı. Yüce Divan’dan yana veya çekimser olan milletvekillerini ikna amacıyla eski bakanlar da kuliste ve telefonlarla görüşmeler yürüttü. Eski bakanlar, kuşku oluşturan konularla ilgili partili arkadaşlarını ikna etmeye çalıştılar. AK Parti yönetimi de yaklaşan seçim nedeniyle süreci uzatmadan raporu hızla Genel Kurul’da görüştürmeyi tercih etti.

GÖZLER 3. DÖNEMİ BİTİREN 73 VEKİLDE

Eski bakanların yargılanabilmeleri için gizli oylamada en az 276 oyun Yüce Divan yönünde çıkması gerekiyor. Meclis’te tüm muhalefet partileri ile bağımsızların 223 sandalyesi bulunuyor. Bunlar arasında hiç fire olmasa bile, bir Yüce Divan kararı çıkarabilmek için en az 53 AKP'li vekilin kabul oyu kullanması gerekiyor. Oylamada 276 bulunmazsa, katılım sayısına göre kabul oyları fazla olsa bile Yüce Divan’a sevk gerçekleşmiyor. AKP’den olası firelerle ilgili daha çok 3 dönemini tamamlayan deneyimli milletvekillerinin tavrı izleniyor. Ancak muhalefetteki beklentinin tersine 3 döneme takılan 73 milletvekili blok bir görünüm sergilemiyor. Siyasi beklentisi sınırlı olan veya yolsuzluk iddialarından rahatsızlık duyan bazı milletvekilleri bulunsa da, bazıları da parti yönetimiyle benzer görüşleri ifade ediyor. 

Okunma Sayısı: 2021
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı