"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AİHM: Alevilere ayrımcılık yapılıyor

02 Aralık 2014, Salı 11:10
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) , Alevi vatandaşların başvurusunu karara bağladı, sonuca göre Alevilere ayrımcılık yapılıyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı tarafından 2010 yılında yapılan başvuru ile ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘’ayırımcılığın yasaklanması’’ ile ilgili 14. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Tazminat ile ilgili kararını ileri bir tarihte vereceğini belirten AİHM, Türk hükümetinden altı ay içinde kararın gereklerini nasıl yerine getireceğine dair görüş bildirmesini istedi.

Vakıf, kendi bünyesinde Alevi vatandaşlar için faaliyet gösteren ve içinde konferans, kütüphane, cenaze kaldırma ve cemevi bulunan Yeni Bosna Kültür Merkezi’nin, Türkiye’de diğer dini ibadet yerlerine tanınan elektrik faturası ödeme muafiyetinden faydalanamamasını gerekçe göstererek AİHM’e şikayet başvurusunda bulunmuştu.

AİHM’e yapılan başvuruda, Türk yasalarının dini ibadet yerleri için bu tür muafiyet öngördüğü belirtilerek vakıf olarak bu imkanlardan yararlandırılmamalarının ‘’ayırımcılık’’olduğu savunulmuştu.

Yasalara göre, dini ibadet yerlerinin elektrik faturalarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesinden ödendiği belirtilen başvuruda, Türkiye’de mahkemeye yapılan başvuru sonucunda cemevinin dini ibadet yeri olarak görülmemesi gerekçe gösterilerek taleplerinin reddedildiği bildirilmişti.

Türkiye’deki mahkeme kararında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevlerinin dini ibaret yeri olmadığı görüşü gerekçe gösterilmişti.

Başvuruda, Yeni Bosna Kültür Merkezi’nin elektrik borcunun AİHM’e dava açıldığı tarihte 668 bin Türk Lirasına ulaştığı kaydedilmişti. (AA)

Okunma Sayısı: 1723
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M Numan

    2.12.2014 15:53:50

    aihm bizim için bir şey ifade etmemekte. çünkü kendi ülkemizde siyasi vesayetin boyunduruğunda olması hasebiyle adalet işlememakte ve kişinin anlayışı neticeyi belirlemektedir. ben o hakimin savcının kur'an ve sünnet perspektifiyle nazar ettiğini nereden bileceğim? aihm ye gitmek de bizim için yüz kızartıcıdır. ben ülkemdeki adalete inanmıyorum size inanıyorum demek gibidir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı