"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Basın Kartını meslek örgütleri vermeli

12 Temmuz 2018, Perşembe
Sarı Basın Kartı’nın, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce verilmesine halihazırda tepkili olan basın meslek örgütleri, yetkinin Cumhurbaşkanlığına devredilmesiyle yanlışın büyüdüğünü ifade ediyor.

Sarı Basın Kartı’nın, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce (BYEGM) verilmesine halihazırda tepkili olan basın meslek örgütleri, yetkinin Cumhurbaşkanlığına devredilmesiyle yanlışın büyüdüğünü ifade ediyor.

Sendikalar, basın kartının, meslek örgütlerinin oluşturduğu bir komisyonca, kendi oluşturdukları ilkelere göre verilmesi gerektiği düşüncesinde. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ve KESK’e bağlı Haber Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ustaoğlu  yeni düzenlemeyi ve çözüm önerilerini Bağımsız İletişim Ağı’na anlattı. 

Bu uygulamada ‘KEYFİYET’ var

Konu dünyadan örnekleriyle değerlendiren TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş şunları dedi: “Sistemde sadece kurum değişikliği oldu; Başbakanlığa bağlıydı, şimdi Cumhurbaşkanlığına bağlandı. TGS olarak Sarı Basın Kartı komisyonunda temsil ediliyoruz, ancak gazetecilerin başvuruları her ne kadar komisyondan geçiyor olsa da BYEGM Genel Müdürünün onaylamadığı hiç kimse basın kartı alamıyordu. Bu uygulamada zaten keyfiyet vardı. Bu keyfiyete karşı, basın kartı inisiyatifi sendikalarda olmalı. Bir kişi sendikaya üye olabiliyorsa zaten gazetecidir. Avrupa’da da uygulama böyle. Etik olanı da, gazeteciye sendikaların kartı vermesi olur.”

Sorun meslek örgütlerİyle çözülür

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ise durumu şu sözlerle eleştirdi:  “Sarı Basın Kartı’nın Cumhurbaşkanlığına devredilmesi, varolan sorunun katmerli hale gelmesi demek. Başbakanlık kartı keyfi veriyordu, bu keyfiyet daha da artacak. Yapılması gereken, basın örgütlerinin kurduğu yeni bir komisyonun belirlediği ilkeler çerçevesinde bu kartın verilmesi. Sorun, gazetecilik kimliklerini meslek örgütlerinin vermesiyle çözülür.”

Bu kart meslekİ belgedİr

KESK’e bağlı Haber Sen Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ustaoğlu, “Sarı Basın Kartı bizim meslekî belgemizdir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: Eski halini bile eleştiriyorken şimdi direkt devlet eliyle dağıtılmaya başlanacak. Konjonktürde yaratılmış olan kartelde muhalif gazetecilerin sorunları ortadayken, yapılan değişiklikle bu sorunlara bir de meslekî kart sorunu eklenmiş oldu.”

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1739
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı