"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Başörtüsüne ‘steril değil’ bahanesi

05 Şubat 2019, Salı
Ankara Başkent Üniversitesi Anestezi Bölümü 2.sınıf öğrencisi Z.K. staj döneminde yaşatılan başörtüsü problemini ve sonraki hukukî süreç hakkında bilgi verdi.

Ankara Başkent Üniversitesi Anestezi Bölümü 2.sınıf öğrencisi Z. K staja çıktığı Üniversite Hastanesinde yaşadığı başörtüsü problemini, hastane çalışanlarının tepkisini, yaşadığı süreci, verdiği mücadeleyi anlattı.

Z.K: “Okulum 2 yıllık. İlk yılımda da problem vardı. 1.sınıfın son stajında Anestezi Anabilim Dalı Başkanı gelip bana ‘Saygı duyuyorum ama buranın da kuralları var böyle giremezsin’ dedi. Ben de o zaman ikinci sınıfta stajımı burada yapmayacağım düşüncesinde olduğum için pek umursamadım. Ama 2.sınıfta stajımı yine burada yaptığım için sıkıntılar yaşandı” dedi.

‘Onlar açıyor sen de aç’

Tıbbi sekreterlik, ATT bölümü öğrencilerinin başörtüsüyle staj yapabildiklerini, kendisinin yapamadığını söyleyen Z.K konuşmasına şöyle devam etti: “Benim başörtülü girmemden ameliyathanedeki cerrahlar da rahatsız oluyormuş. Buradaki herkes eşitmiş. Ne olduğumun belli olmaması gerekiyormuş. Ben farklı giyinip gittiğim için sterilizeyi bozuyormuşum. Kaç kişiyle konuştuğumu sayamadım artık. Başhekime gidiyorum. Başhekim diyor ki ben ameliyathaneye karışamam. Hepsi aynı şeyi tekrarlıyor. ‘Bizim de kurallarımız var.’ Bir gün tamam yapacak bir şey yok alıştık diyorlar. Ertesi gün başlıyorlar yine sen buraya nasıl böyle girersin. Bir de şöyle bir sıkıntı var orada çalışan diğer kapalıları gösteriyorlardı bak onlar da kapalı ama açıyor sen de aç diye.”

Uzlaşma olmayınca hukuki süreç başladı

Staj yaptığı hastanedekilerle uzlaşmaya varamayan, lisedeki hocalarının desteğiyle çözüm için hukuki süreçlere başvuran Z.K: “Hocalarım bana, ‘Madem kural diyorlar sen yazılı kural iste. O kuralı ben yazılı olarak görmek istiyorum de. Eğer göstermezlerse zaten yazılı olmayan bir kurala uyma zorunluluğun yok’ dediler. Dedikleri gibi yaptım. Yazılı belgeyi görmek istediğimi söyledikten sonra boyunluğumla gidebileceğimi söylediler. Boyunluğumla bonemi iğneleyip gitmeye başladım önce düzelir gibi oldu ama sonra tekrar ‘Boyunluk yerine başka bir şey takabilirsin’ demeye başladılar” ifadelerini kullandı. Sağlık bakanlığına şikâyette bulunan Z.K. böyle bir kuralın kanunda geçmediğini öğreniyor. Bakanlıktan ‘Sterilliği sağlayan her şey giyilebilir’ cevabını alıyor. Özel hastane olduğu için onların da bir şey yapamaması sonucu lise müdürüne götürüyor sıkıntısını. Ayrıntılı dilekçe isteyen müdürün dilekçeyi yetkili kişilere iletmesi sonucu Z.K. staja daha rahat gitmeye başladığını söyledi.

Yurtdışında böyle değil, sterilize bahane

“Anestezi Anabilim Dalı Başkanı, ‘Oraya hastalar geliyor sen böyle her yerini kapatırsan onlara saygısızlık olur’ demişti ilk yılımda. Bunu söyleyen insan her şeyi bahane eder” şeklinde konuşan Z.K çevresinden gördüğü büyük tepkilerin yanında sessiz sedasız desteklerden de bahsederek okulunu ve bölümünü değiştirmeyi düşündüğü sırada aynı üniversiteden mezun komşunun onu teşvik ettiğini belirtti. Z.K konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Yaz stajında konuştuğum bir abla yurt dışında ten teması olduğu için uzun kollu giyilmesi zorunluluğu varmış dedi. Sterilize bahane ediliyor. Sterilizeyi çok önemseyip dikkat ettiklerinden değil. Mesela telefon sokulmaması lazım ama herkes ameliyatta selfie çekiyor”

Haber: Lütfiye Kef - Kayseri

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 4589
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı