"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir ayda 7 kişi öldürüldü, failler bulunamadı

19 Ocak 2015, Pazartesi 11:52
Şırnak'ın Cizre ilçesinde son bir ayda 7 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

Hemen her akşam yüzü kapalı silahlı kişilerin caddelere indiği ilçe, 1990'lı yıllar gibi yine 'faili meçhul' cinayetlerle ülke gündeminde. İlçede bir ay içerisinde 3'ü çocuk 7 kişi öldü. Ancak hiçbirinin failinin bulunmaması "Cizre karanlık yıllara mı dönüyor" sorusunu akıllara getiriyor. 

Cizre, Dicle Nehri'nin kenarında doğa harikası bir ilçe. Nüfusu 100 bin. Bölgenin önemli ticaret merkezlerinden biri. Habur Sınır Kapısı nedeniyle ülke genelinde yapılan ihracatın önemli kısmını gerçekleştiriyor. Ancak ilçede iki yıla yakındır huzur adına hiçbir şey yok. Cizre, iki yıl önce PKK'nın gençlik ve asayiş birimi olarak bilinen YDG-H'nin 23 Haziran 2013 tarihinde kuruluşunu ilan etmesiyle gündeme geldi. YDG-H, 26 Ekim 2014'te Cizre'nin iki mahallesinde, 7 Kasım'da ise Silopi'nin Zap Mahallesi'nde 'özerklik' ilan ettiğini duyurdu. Ardından yollara hendekler kazılarak güvenlik güçlerinin mahallelere girmesi fiilen engellendi. Ardından iki esnaf, sokak ortasında infaz edildi. Cinayetlerden birini YDG-H bildiri dağıtarak üstlendi, diğeri halen faili meçhul. 

Bu cinayet ve özerklik ilanından sonra ilçede sokaklar da kaynamaya başladı. Karanlığın çökmesiyle sokağa çıkan yüzü kapalı kişiler, kimlik kontrolü yapıyor, vatandaşları sorguluyor. Bugüne kadar çok sayıda banka ve eğitim kurumu molotoflarla yakıldı. Emniyet ve jandarma binalarına uzun namlulu silahlarla defalarca ateş açıldı. Tansiyonun sürekli yükseldiği Cizre'de 27 Aralık 2014 tarihinde yeni bir çatışmanın fitili ateşlendi. Nur Mahallesi'nde YDG-H mensuplarıyla HÜDA-PAR üyeleri karşı karşıya geldi. Çatışmada 4 kişi öldü. Olayların sabah 04.00'e doğru başladığı, yüzlerce kişinin 155'i arayarak, polisten yardım istediği, ancak bu çağrıya cevap verilmediği ortaya çıktı. Güvenlik güçleri, yaklaşık 8 saat sonra olaya müdahale etti. Olaylarla ilgili olarak Cizre İlçe Emniyet Müdürü görevden alındı, yerine Hrant Dink soruşturmasında ifadesi alınıp serbest bırakılan Ercan Demir müdür olarak atandı. Ancak Ercan Demir hakkında Hrant Dink soruşturması nedeniyle yakalama kararı çıkarıldı. 

Şırnak Valiliği, yaşanan bunca olaya rağmen sessiz kalmayı tercih ediyor. İlçede tansiyon ise düşmek bilmiyor. 27 Aralık 2014’teki çatışmalarda ilk olarak 65 yaşındaki Abdullah Deniz, 19 yaşındaki Yasin Özer, 15 yaşındaki Barış Dalmış öldü. Olaylar sırasında yaralanan ve Diyarbakır'da tedavi altına alınan 32 yaşındaki Zeki Alar, 4 Ocak 2015 tarihinde öldü. 6 Ocak 2015 tarihinde 14 yaşındaki Ümit Kurt, kalbine isabet eden tek kurşunla vefat etti. 14 Ocak 2015 tarihinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, başından vurularak öldürüldü. Son olarak 17 Ocak'ta da 43 yaşındaki Nazım Ölmez, evinin önünde aracının patlayan lastiğini değiştirirken yüzü maskeli bir kişinin silahlı saldırısında öldü. Bir ayda 7 kişinin öldürülmesine rağmen hiçbirinin faili bulunamadı.

Okunma Sayısı: 1630
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı