"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşte 'kaçak et' olayına karışan firmalar

12 Kasım 2014, Çarşamba 10:10
7 şirketin adının karıştığı operasyonda dikkat çeken en önemli nokta bu şirketlerin kısa süre önce kurulmuş olmaları.

Mersin merkezli kaçak kırmızı et soruşturmasına adı karışan şirketlere ulaşıldı.

Gümrük görevlilerinin arama ve el koyma işlemi yaptığı 7 firmadan 2'si Suriyelilere ait. Söz konusu firmalardan bazılarının birkaç ay önce bu amaç için kuruldukları anlaşıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, önceki gün yaptığı açıklamada kaçakçılığa konu olan etlerin piyasa değerini 40 milyon lira olarak açıkladı. Miktarı ise 1044 ton olduğu bildirildi.

8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 5'i Suriyeli 11 kişinin ifadeleri geçtiğimiz hafta alınmış; bu kişiler adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Dün de, aralarında gümrük müşavirlerinin olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Yurtdışına sevk edilmeleri gerekirken iç piyasada lüks mekanlara satılan etlerin konulduğu antrepolardan ikisi Mersin'de bulunan Mega A Tipi Antrepo ve Aglyty Antrepoları.

Mega Antrepo'da yapılan aramada, ithal edilen kırmızı etin yerine tavuk sakatatları ile karşılaşıldı. Bu depoya getirilen ürünlerin gümrük işlemlerini ise, emekli Gümrük Müdürü Doğan Kanmaz'ın da ortakları arasında olduğu Mert Denetim Danışmanlık ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Limited şirketinin yaptığı belirlendi.

İKİ FİRMA SURİYELİLERE AİT

Yüzlerce ton Buffalo ve kemiksiz sığır etini ithal eden firmalardan 4'ünün Mersin'de 3'ünün ise Hatay'da olduğu belirlendi. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre bu şirketlerin önemli bir bölümü bu yılın içinde kuruldu. 100 bin TL sermayeli Parlayway Company Lojistik Gıda Petrol İnşaat Otomotiv Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin sahipleri Suriye uyruklu kişiler. Bu şirket 14 Şubat 2014'te kuruldu. Yine Suriye uyruklu Ahmet Basel Alsayed'e ait bir diğer şirket ise International Gemi Acentası Dış Ticaret Limited Şirketi. 100 bin TL sermayeli bu şirketin kuruluşu ise 6 Haziran 2014'te.

SERMAYESİ 1.5 MİLYAR LİRA

21 Temmuz 2014'te kurulan ARC Lojistik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin ise tek sahibi görünüyor. 1.5 milyar lira sermayeli bu şirket Ali Orhan'a ait görünüyor. Arama ve el koyma işlemi yapılan bir diğer şirket ise ETC Fruit Gıda Sanayi Ltd. şirketinin ise geçtiğimiz yıl kurulduğu anlaşıldı.

"ADLİYEDEYİM KONUŞMAK İSTEMİYORUM"

Kaçak etlerin sahibi olduğu iddia edilen şirketlerden 3'ü Hatay'da kurulu. Gözü İthalat İhracat Uluslararası Nakliyat Limited Şirketi'nin de kaçak kırmızı et getiren firmalar arasında olduğu iddia ediliyor. Bu iddia üzerine ulaştığımız şirket sahibi Mehmet Çelik, şirketinin bu firmalar arasında olduğunu kabul etti. Ancak daha fazla konuşmak istemediğini dile getiren Çelik, getirilen kırmızı etlerin Türkiye'ye kaçak yollarla sokup sokmadığını sormamız üzerine, "Adliyedeyim. Daha fazla konuşmak istemiyorum" diyerek telefonu kapattı. Kırmızı et soruşturmasına adı karışan Hatay'daki Güneşi Dış Ticaret Limited Şirketi'nin de 2013 sonunda kurulduğu anlaşıldı.

LÜKS RESTORANLARA DA UZANABİLİR

Kaçak getirilen etlerin satıldığı lüks mekanların da soruşturmaya dahil edilebilecekleri ifade ediliyor.

Üst düzey bir gümrük yetkilisi, oluşan vergi kaybı nedeni ile Maliye Bakanlığı'nın devreye girebileceğine işaret etti. Aynı kaynak, 1044 ton olarak açıklanan kaçak etin miktarının soruşturmanın derinleşmesi ile birlikte artabileceğine işaret etti. Aynı kaynak kırmızı et yerine tavuk sakatatlarının bulunduğu antreponun ise geçtiğimiz yıl kurulduğuna vurgu yaptı. (Kaynak: Hürriyet)

BAKAN CANİKLİ: BUGÜNE KADAR YAPILAN EN BÜYÜK KAÇAKÇILIK

Mersin'de gümrük antrepolarında başlatılan ithal kırmızı et kaçakçılığı ile ilgili kente gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli önemli açıklamalarda bulunarak, ortaya çıkartılan kaçakçılığın boyutunun bugüne kadar yapılan en büyük miktar olduğunu belirtmişti.

Ortaya çıkartılan şebekenin tamamen çökertilmesi için idari ve cezai sürecin devam ettiğini anlatan Bakan Canikli, yapılan sayımda akıbeti belli olmayan 1.044 ton ithal kırmızı etin piyasa değerinin 28 milyon olduğunu ifade etmişti.

Okunma Sayısı: 1345
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı