"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nerden geçersen geç, Osmangazi’ye para ödeyeceksin!

05 Ocak 2017, Perşembe
Geçiş ücretleriyle gündemden düşmeyen son projelerden biri olan Osmangazi Köprüsü, hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Hürriyet Yazarı Uğur Gürses, "zamların ardından ‘başka köprülerden geçenler’ de ilaveten ücret ödeyecek” dedi.

Boğaz köprüleri geçiş ücretlerinin yüzde 48 arttırılmasına ilişkin olarak, “Osmangazi Köprüsü benzeri YİD projelerinin bedelini, devletin verdiği garanti nedeniyle, geçen de geçmeyen de ödüyordu; ama şimdi eski mevcuda yüklenen zamlarla, ‘başka köprülerden geçenler’ de ilâveten ödeyecek” diyen Hürriyet yazarı Uğur Gürses, “Yap-işlet-devret (YİD) modeli çerçevesinde yapılan Osmangazi ve Yavuz Sultan Köprüsü ile Avrasya Tüneli projelerinin bedelini, devletin verdiği garanti nedeniyle, geçen de geçmeyen de ödüyordu. Ama şimdi eski mevcuda yüklenen zamlarla, ‘başka köprülerden geçenler’ de ilaveten ödeyecek! Eski köprü ve otoyollara yapılan zamla net 180 milyon TL ilâve kaynak yaratılacak” ifadelerini kullandı.

İlk örneklerden biri Osmangazi Köprüsü

Gürses, “Malûm, devletin özel kesim şirketlerine, inşa etmeleri ve uzun yıllarca işletme hakkını almaları karşılığında yaptırdığı köprü ve otoyollar için bu şirketlere ayrıca bütçeden ödenmek üzere hasılat garantisi taahhüt ediliyor. Böylece özel şirketlere, beklenen hasılatı sağlayamazlarsa devlet bütçesinden bir ödeme yapılıyor. İlk örneklerden biri geçen yaz işletmeye açılan Osmangazi Köprüsü idi. Dolar bazlı fiyatlama o kadar yüksekti ki geçen araç sayısının düşük kalacağı başından belli idi. İndirimli tarife uygulanmasına karşın yine de öyle olacağı açıktı. Bunun anlamı; geçen de ödeyecekti, geçmeyen de. Çünkü günlük 40 bin araç geçişi devlet adına sözleşme ile garanti edilmişti. Hem düşük tutulan geçiş ücreti ile işletmeci şirketlerin devletle yaptıkları sözleşmede belirlenen geçiş ücreti arasındaki fark; hem de günlük olarak garanti edilen 40 bin araç ile geçen araç sayısı arasındaki fark ödenecekti. Kamu kesesinden yapılan bu ödemeler, geçmeyenin de ödemesi anlamına geliyordu” şeklinde yazdı.

Konuyla ilgili haberler:

Vatandaş, Osmangazi Köprüsü’nden geçemiyor

Yapımından açılışına kadar birçok tartışmaya konu olan Osmangazi Köprüsü ve bağlantılı otoyollardan geçmek için vatandaşlar hayli yüklü oranlarda geçiş ücreti ödemek zorunda.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/vatandas-osmangazi-koprusu-nden-gecemiyor_417602

Dolar arttıkça kara deliğe dönüşüyor

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Osmangazi Köprüsü'nde verilen araç garanti sayısının yarısına dahi ulaşılamadığını belirterek, "Osmangazi Köprüsü'nün adını vatandaşlar 'Deli Dumrul köprüsü' olarak değiştirmişti ama dolar arttıkça adı bir kez daha değişeceğe benziyor. Köprü köprü olmaktan çıkıyor ve bir kara deliğe dönüşüyor" dedi.

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/ekonomi/dolar-arttikca-kara-delige-donusuyor_416798

Okunma Sayısı: 4806
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ekrem

    28.3.2017 13:19:53

    eskiden 98 tl olan osmangazi köprüsü fiyatı 65 indi . ama müteahhidi kurtarmadığı için her 3 geçişten biri kayıt dışı bırakıldı. dikkat ederseniz bir hgs arkasından bir adet de nakit alınıyor.. yani günlük geçiş miktarını devletten tahsile devam ediyorlar. aslında geçiş fiyatı gene aynı..

  • Mehmet Albayrak

    5.1.2017 14:01:21

    Yolyaptik ya ha köprülerde yaptık barajlarda havaalanları yap işlet öde 25 yıl kim yapmış oluyor Halkın cebinden geçmediği köprü otobanın parası öde nedersiniz tabiki anlayana

  • servet

    5.1.2017 04:38:36

    eeeeeeeeeee kendi düşen ağlamazmış

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı