"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ramazan'da intiharlarda azalma olduğu, bilimsel olarak ispatlandı

20 Temmuz 2015, Pazartesi 11:52
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh ve Toplum Sağlığı Merkezi Psikiyatri Uzmanı Şafak Taktak, İstanbul'da 1978-2012 yılları arasındaki asılma yöntemiyle intihar dosyalarında yaptığı araştırmada, Ramazan ayında intiharlarda azalma olduğunu ortaya çıkardı.

Taktak'ın 'Din ve İntihar Arasındaki İlişkiye Kanıt' adlı araştırması, Avustralya Adli Tıp Akademisi'nin merkezi İngiltere'de bulunan uluslararası bilimsel hakemli Avustralian Journal Of Forensic Sciences dergisinde Mayıs ayında yayınlandı.

Psikiyatri uzmanı Şafak Taktak, AEÜ ve Namık Kemal Üniversitesi'nden bilim insanları ve Adli Tıp Kurumu'ndan yetkililerin yardımıyla dini inancın intihara olan etkilerini anlayabilmek, Ramazan ayında intihar olgularında diğer ay ve günlere göre azalma olup olmadığını incelemek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Daha önce İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda 5 yıl görev yaptığını ifade eden Taktak, bu kurumda 1978-2012 yılları arasındaki adli dosyaları incelediğini, ası ile intihar (asarak) olayının sayısal özelliklerini karşılaştırdığını belirtti.

RAMAZAN AYINDA ANLAMLI DERECEDE AZALMA OLDU

Taktak, 33 yılın araştırmasında 4 bin 315 ası intiharı dosyasına rastladığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Ramazan söz konusu olduğu için 15 yaş altını çıkardık. Bir de sünnetsiz olanları çalışma dışına aldık. Geriye 4 bin 315 kişi kaldı. Bunların aylara göre 33 yılını inceleyerek grafiklerini yaptık. Ası intiharlarının 267'si Ramazan ayında olurken 4 bin 48'i Ramazan dışında olmuş. Bu çalışmada sadece 5 yılda Ramazan ayında olan intihar sayısının yıllık intihar ortalamasını geçtiği, 33 yılık çalışma kapsamında 28 yılda Ramazan ayındaki intihar vakalarının yıllık intihar ortalamasının altında kaldığı görülmektedir. Ramazan aylarında intihar olaylarının istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma olduğu saptanmıştır."

Herhangi bir yılda Ramazan öncesinde ya da sonrasında ası intiharları yüksek iken bu aya geldiğinde belirgin bir düşüşü gözlemlediklerini aktaran Taktak, şu şekilde devam etti: "2010 yılında ağustos-eylülde 5-8 olmuş ası ile intihar. Diğer aylarda 20 ile 28 arasında değişmiş. 2011'de ortalama 22-23 iken, Ramazan'ın olduğu aylarda 5-13 gibi ası ile intihar olayı meydana gelmiş.1990'da aylık ortalama 9 iken, Ramazan'ın denk geldiği aylarda 1-3'e düşmüş." 

Araştırmanın dünyada ilgi gördüğünü vurgulayan Taktak, "Asıların yüzde 97'si intihar olduğu için buradan yola çıktım. Ama ateşli silahla olan intihar daha sonra cinayet çıkabiliyor. Olasılık daha yüksek ama öldürüp ası süsü vermek daha zor. Bizim insanlarımızın da yarısı zaten ası yoluyla intihar ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 2731
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı