"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya: Astana görüşmeleri hedefine ulaşmadı

06 Temmuz 2017, Perşembe 10:42
Rusya Devlet Başkanı’nın Suriye Barış süreci özel temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Astana’daki Suriye görüşmelerinin ana hedefine ulaşmadığını, herhangi bir belgenin imzalanmadığını belirtti.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da beşincisi düzenlenen Suriye toplantısı, sona erdi.

Rus haber ajansı İzvestiya’da yer alan haberde Lavrentyev, “Güvenli bölgelerin oluşturulmasını ve çeşitli mekanizmaların kurulmasını kapsayan birçok belgenin imzalanması gerekiyor. Suriye’ye ilişkin toplamda 7 belge üzerinde çalışmalar yapılıyor“ dedi.

Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, "çatışmasızlık bölgeleri"ne ilişkin ayrıntıları görüşmek için Ortak Çalışma Grubu oluşturma ve gelecek ay yeniden bir araya gelme kararı aldı. 

Suriye Hükümeti'nden Türkiye iddiası

Ancak Suriye hükümetinin baş müzakerecisi olan Beşar Caferi, Türkiye'nin, Suriye'de gerilimi azaltma bölgeleri planının uygulanmasına izin verecek belgelerin kabul edilmesini bloke ettiğini iddia etti.

Reuters'ın haberine göre, Astana'da 5. turu tamamlanan Suriye görüşmeleri sonrasında gazetecilere açıklama yapan Caferi, gerilimi azaltma bölgeleri planının uygulanmasına izin verecek yeni bir anlaşma imzalanmasına Türk heyetinin engel olduğunu söyledi. Caferi, Ankara'nın bu tavrı nedeniyle Astana'daki görüşmelerin 'hayli mütevazı' sonuçlar verdiğini de kaydetti.

Ortak Çalışma Grubu görevlendirildi

Heyetlerin görüşmelerde "çatışmasızlık bölgeleri"nin sınırlarının çizilmesindeki ilerlemeden memnun kaldıklarını bildiren Abdrahmanov, bölgelerle ilgili operasyonel ve teknik usülleri sonuçlandırmak üzere, Ortak Çalışma Grubunu görevlendirdiklerini duyurdu.

Astana 6 toplantısı Ağustos'ta

Abdrahmanov, Ortak Çalışma Grubunun, 1-2 Ağustos'ta İran'da toplanacağını, Astana 6 toplantısının Ağustos'un son haftası yapılacağını dile getirdi. 

Astana toplantılarının Cenevre'deki siyasi süreci destekleyecek şekilde devam edeceğini vurgulayan Abdrahmanov, Suriyeli tarafların güven inşa edici önlemler alması, siyasi sürece ve ateşkese katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.

Abdrahmanov, halihazırda çatışmalardan etkilenen bölgelere hızlı ve güvenli şekilde insani yardım gönderilmesi çağrısında bulundu.

Kazakistan Dışişleri Bakanı, heyetlerin 4 Mayıs'ta imzalanan "çatışmasızlık bölgeleri" muhtırasının ardından, Suriye'de çatışmaların azalmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, tüm taraflara ihlalleri durdurma çağrısı yaptı.

DHA

Etiketler: astana
Okunma Sayısı: 1484
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı