"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçim günü sahte haberlere duyarlı olun

31 Mart 2019, Pazar
Seçim günlerinde bilgi kirliliğinin de oldukça fazla olduğunu belİrten teyit.org editörü Gülin Çavuş sahte haberlere karşı duyarlı olunması çağrısında bulundu.

31 Mart Yerel Seçimleri’ne saatler kala basında ve özellikle de sosyal medya platformlarında bilgi kirliliğinin zirveye çıktığı dönemleri yaşıyoruz. Peki, ama özellikle verilerin çok kolay bir şekilde manipüle edilebildiği internet dünyasında doğru haber ve kaynaklara nasıl ulaşabiliriz?

Özellikle seçim dönemlerinde karşıt görüşlü siyasî partiler aleyhine ya da lehine oldukça sık rastlanan ‘asparagas’ haberler sosyal medyada sıklıkla paylaşılıyor. Kriz anlarında yanlış bilginin hızla yayılması toplumda giderek kutuplaşmaya ve ileride önüne geçilemeyecek sosyal yaralara sebep olabiliyor.

Seçimleri kutuplaşma olarak görüyoruz

İnternette önü alınamayan bilgi kirliliği seçim dönemlerinde doruk noktasına ulaşıyor.  teyit.org editörü Gülin Çavuş, 2018’deki 24 Haziran genel seçimlerde 44 haber analizi yaptıklarını ve Türk insanının seçimleri kutuplaşma olarak gördüğü için sahte haberlerin arttığını ifade ediyor. 

Sansürü yüksek ve incelenebilir iddiaların az olduğu bir seçimle karşı karşıya olduklarını belirten Gülin Çavuş “Şubat ayından sonra ihbar yoğunluğu çok oldu. Bu ihbarlarda kaynak ve kişilere ulaşmak çok zordu. Kritik bir süreçti. Yaz sezonundan önce çekilen videolar bizi zorladı. Diğer gazetecilerden video kaynaklarını kullandığımız bir seçim dönemi geçirdik.” diye konuştu.

Seçimlerde ne yapmalı?

Gülin Çavuş şimdilik küçük bir platform olduklarını ve bilgiye internetten ulaşan insanların üzerinde dahi sınırlı derecede etkiye sahip olduklarını söylüyor.

Seçim günlerinde bilgi kirliliğinin de oldukça fazla olduğunu belirten Gülin Çavuş’un takipçilerine bazı tavsiyeleri de var: “Serin kanlı olun. Fotoğraf ve diğer görselleri kendiniz de arayıp doğrulayabilirsiniz. İnsanımızın eleştirel düşünce alışkanlığına ihtiyacı var. Bir haberi birkaç kanaldan okusunlar. doğruluğundan şüphe duydukları haberleri bize ve diğer kuruluşlara ihbar edebilirler.”

Etiketler: Türkiye, yerel seçim, haber
Okunma Sayısı: 1306
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı