"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye, Çin füzesi almaktan vazgeçti

15 Kasım 2015, Pazar 14:19
Türkiye, Çin'in 3,4 milyar dolar teklif ederek kazandığı füze savunma sistemi ihalesini iptal etti. Reuters'a konuşan Başbakanlık yetkilisi Türkiye'nin kendi füze programını başlatacağını söyledi.

NATO üyesi Türkiye'nin 2013'teki füze savunma sistemi ihalesini 3.4 milyar dolar veren Çin'in kazanmasının ardından NATO ve ABD'den itirazlar gelmişti. İhaleye göre Çin ve Türkiye ortak üretim yapacaktı. Reuters'a konuşan bir yetkili, Türkiye'nin kendi füze programını kurmayı planladığını açıkladı. Başbakanlık yetkilisi Çin'in kazandığı ihalenin de iptal edildiğini söyledi. 

Türkiye’nin yakın çevresinde gelişmiş füze sistemleri olan ülkeler var ve Türkiye bu füzelere karşı savunmasız durumda. Örneğin, İran  üç bin km’lik bir mesafeye füze atma kapasitesine sahip. Yani Tahran’dan atılacak füzelerle İstanbul vurulabilecek durumda. Suriye rejiminin elinde de menzili 700-800 km’yi bulan füzeler var. Türkiye bu silahlara karşı kendini ancak Amerika’nın onay vermesi halinde NATO’dan gönderilecek, ödünç Patriot sistemleriyle savunabilecek durumda.

'Çin firmasına ABD itirazı'

Türkiye bu açığı kapatmak üzere 2013’te bir füze savunma sistemi ihalesi açtı. Bu ihalenin ardından Çin’le 3.4 milyar dolarlık füze sistemi anlaşması yaptı. Balistik füzelere karşı kurulacak hava savunma sistemi için Çin devlet firması ile el sıkışıldı. Ancak CPMIEC, İran'a silah satışı yüzünden ABD'nin yaptırım listesinde.

4 milyar dolar olarak öngörülen savunma sistemi ihalesinde Çin 3 milyar doların altında teklif verdi, “Ortak üretim yapalım” dedi. Türkiye'nin şartları arasında yüzde 50 yerli üretim şartı da vardı. Kararda, ortak üretim fikri etkili oldu.

Uzun menzilli füze ihalesinde ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyordu.

CPMIEC, uzun bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Nedeni, firmanın İran'a silah satması. ABD, yaptırımları 2013'te uzatma kararı almıştı.

Etiketler: çin, füze, savunma sistemi
Okunma Sayısı: 2884
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı