"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlıklı yaşlanmanın sırrı: Fizikî aktivite

31 Ocak 2014, Cuma
University College London tarafından yapılan araştırmaya göre, düzenli olarak fizikÎ Aktivite yapanların yapmayanlara oranla 7 kat daha sağlıklı yaşlandığı belirlendi.
University College London tarafından yapılan araştırmaya göre, düzenli olarak fizikî aktivite yapanların yapmayanlara oranla 7 kat daha sağlıklı yaşlandığı belirlendi. University College London tarafından yapılan ve British Journal of Sports Medicine tıp dergisinde yayınlanan araştırma, düzenli fizikî aktivite yapan bireylerin daha sağlıklı yaşlandığını, ileri yaşlarda kalp rahatsızlığı ve bunama gibi önemli hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. Yaşları ortalama 64 olan 3 bin 500 kişinin hem fizikî, hem ruhî sağlık durumlarının 8 yıl boyunca izlendiği araştırmanın ilk üç yılında, fizikî aktivite seviyesi yüksek olan kişilerin aktif olmayanlara oranla 3 kat, 4. yılın sonunda ise düzenli olarak fizikî aktivite yapmayı sürdürenlerin yapmayanlara oranla 7 kat daha sağlıklı yaşlandığı tesbit edildi.
 
EGZERSİZ DEPRESYONA DA İYİ GELİYOR
Hacettepe Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Cankurtaran da egzersizin her yaşta sağlık için gerekli ve sağlıklı yaşlanmanın bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Egzersiz yaşlanırken ve yaşlılıkta depresyon, demans, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet gibi birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde önemlidir” ifadelerini kullandı. 
 
DAKİKALIK EGZERSİZLER YETERLİ
 Açıklamada görüşlerine yer verilen Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili ve Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel, “OECD raporuna göre, Türkiye’nin Meksika ile birlikte 2050 yılında 65 yaş üzeri nüfusun 15-64 yaş nüfusa oranına göre en hızlı artacağı ülke olacağı açıklandı. Yaşlı bireylerin yüzde 80’inde en az bir, yüzde 50’sinde ise en az iki kronik sağlık sorunu var. Yaşlanan toplumumuzda sağlığın korunması ve geliştirilmesi için küçük yaşlardan itibaren egzersiz alışkanlığı kazandırılarak, hayat boyu fizikî aktivitenin sürdürülmesi önemli. Sağlıklı yaşlanma için haftada toplam 150 dakikalık yürüme, yüzme, aerobik gibi egzersizler yeterli olur. Yaşlı bireyler düşmelerin önüne geçecek denge egzersizlerine de yer vermeli. Haftada 2 gün yapılacak ve büyük kas gruplarının olduğu gövde, kollar ve bacaklara yönelik kuvvet egzersizleri yaşlanmaya eşlik eden kas kitle ve kuvvet kaybını da en aza indirir.”
Okunma Sayısı: 941
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı