"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ne olacak böyle?

Halil ELİTOK
19 Ocak 2019, Cumartesi
Ülkemizde bir göç dalgasıdır gidiyor. Önce beyin göçüyle memleketin; düşünürü, yazarı, çizeri ve akademisyenleri çeşitli ülkelere göç etmeye ve memleketi terk etmeye başladılar.

Şimdilerde ekonomik göç furyası başladı. Durumdan memnun olmayanlar olabilir. Ama bu ülke bizim. Bu ülkede bizim evlâtlarımız ve torunlarımız yaşayacaktır. Bizim gidecek bir yerimiz yoktur. Onlara iyi bir gelecek bırakmak hepimizin boynunun borcudur. 

Geçenlerde Amerikan gazetelerinden New York Times gazetesindeki ve diğer basınlarda çıkan haber, Türkiye’nin imajı açısından hiç de iyi bir haber değil. Haber şöyle: “Amerikan New York Times gazetesi, rekor rakamlara ulaşan ‘Türkiye’den yurt dışına göç konusu ile ilgili haberinde, göçün başlıca sebepleri için “kayırmacılık ve artan otoriterleşmeyi” gösterdi. BBC Türkçe’nin aktardığı haberde çok sayıda kişinin de Yunanistan, Portekiz ve İspanya’dan mülk alma yoluyla göç yolunu kullandığı kaydedildi.

New York Times’ın haberinde, Küresel Varlık Göçü İncelemesi’nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye’ye ilişkin verileri de yer aldı.

“EN AZ 12 BİN MİLYONER”

Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye’nin varlıklı diliminin yüzde 12’sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetlerini yurt dışına aktardı. AfrAsia Bankası tarafından hazırlanan Küresel Varlık Göçü İncelemesi raporuna göre, bu varlıkların çoğu Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşındı.

Aynı rapora göre, İstanbul varlık göçü yaşanan ülkeler sıralamasında yedinci sıraya yükselmiş durumda.

Rapordaki şu ifadelere de New York Times’ın haberinde yer veriliyor: “Eğer tarihte, ülkelerin yaşadığı önemli yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesinde varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görülür.”

“GÖÇ, TOPLUMU DEĞİŞTİRME ÇABASININ SONUCU”

Gazeteye konuşan İstanbul merkezli bir hukuk firmasının sahibi olan Mehmet Gün, “Özellikle darbe girişimi sonrası milyarlarca dolar Türkiye’yi terk etti. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissediyor” dedi. New York Times’ın haberinde, Türkiye’den İngiltere’ye girişimci göçüne ilişkin de röportaj ve veriler yer aldı. Yine darbe girişimi sonrası politik sığınma taleplerindeki artışa ilişkin verilere de yer verildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye’den göç etti.”

Okunma Sayısı: 1547
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı