"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vukuat ve imkânat

Hasan KOÇ
21 Eylül 2022, Çarşamba
Bir şeyin meydana gelmesi yani vaki olması vukuat olarak tarif edilir.

Yine bir şeyin meydana gelmediği halde ortaya çıkabilme durumuna imkânat denir. Risale-i Nur talebeleri mahkemelerde vukuat yerinde imkânat istimal edilerek suçlanmıştır.

“Muannid bir müddeiumumî mecbur olup vukuat yerinde imkânatı istimal ederek mükerreren iddianamesinde “Yapabilir” demiş ve “Yapmış” dememiş. “Yapabilir” nerede, “Yapmış” nerede? Hatta mahkemede Said ona demiş: “Herkes bir katli yapabilir; bu iddianızla herkesi ve sizi mahkemeye vermek lâzım geliyor...”(Emirdağ Lahikası) 

Günümüzde de adalet ve hukuk sistemimizi en çok yaralayan hususlardan birisi işlenmemiş suçlarla insanların cezalandırılmasıdır. Öngörü, tahmin ve niyet üzerinden suçlama ve cezalandırmada bulunmak adaleti temelinden sarsar. Adalet, evham ve vesveseler üzerinden yürümez. İhtimaller üzerinden adalet dağıtılmaz. Kesinliği olmayan bilgiler suçlama delili yapılamaz. Kişilere karşı olan husumetlerle cezalandırma yapmak kanunsuz bir tutumdur. Kanunu yok sayarak kanunlar yerine kendini koymak kanun dışı işleri artırır. Kanun gücünü şahısların kişisel çıkarları ve düşmanlıkları için kullanmak önü alınamayan hukuksuzluklara sebep olur. Muhalif görülen topluluklar vukuat yerine imkânat istimal edilerek adliye eliyle sindirilmeye çalışılır. Vukuat yerine imkanâtın istimal edilmesi adliyelerin siyasi etkilerle siyasi kararlar vermesine de bir sebep teşkil eder. Siyasi otorite kendine karşı gördüğü fikir ve düşünce sahiplerini suç işleyebilir ihtimalini ortaya atarak korkutmaya ve cezalandırmaya çalışır. Adalet siyasi garazların hesaplaşma meydanına dönüştürülür. Bu arada birçok hukuk zayi olurken sayısız masum da zarar görür.

Okunma Sayısı: 1458
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı