"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Her Nur Talebesi bir kutup yıldızıdır

İlimdar Kaya
30 Ağustos 2021, Pazartesi
Demirkazık, Kutup yıldızı, Şimal Yıldızı ya da Kuzey Yıldızı olarak anılır Kutup Yıldızı.

Kutup Yıldızı en parlak yıldızlardan ve diğer gökcisimlerinin aksine gün boyunca yer değiştirmez ve hep kuzeyi gösterir, bu sebeple insanlar tarih boyunca yön bulma ve seyir amacıyla kullanmıştır. Kutup Yıldızının yıldızlar arasındaki farklı konumu bundandır. Nur Talebeleri ile benzer yönleri çoktur Kutup Yıldızı’nın.

İlk insan ile birlikte küfür ve şer hak ile mücadele halindedir, her dönemde değişik şekillerde devam etti bu mücadele. Her peygamber ümmeti ile bu mücadelenin içinde oldu. İsa (as) on iki havari ile Peygamberimiz Muhammed (asm) sahabe ile bu mücadeleyi yürüttü. Asrımızda da bu mücadeleyi Kur’ân kaynaklı çağa mesaj olan Risale-i Nur vasıtası ile Bediüzzaman ve Talebeleri ile yürütmektedir.

Risale-i Nur hizmetlerini yürütenleri Bediüzzaman dost, kardeş ve talebe diye tasnif ederek çeşitli sorumluluklar yüklemiştir. Bediüzzaman Said Nursî Talebeyi “Sözler’i kendi malı ve telifi gibi hissedip sahib çıksın ve en mühim vazife-i hayatiyesini, onun neşir ve hizmeti bilsin” (Mektubat-26.mektup) şeklinde ifade ediyor. Nur Talebelerine dost ve kardeşten daha çok sorumluluk yüklenmiştir. Bu sebeple Risale-i Nurlar’a kendi malları gibi sahip çıkarak her hakikati ve Bediüzzaman’ın her hayat devresini en ince ayrıntısına kadar anlamaya çalışan Nur Talebeleri hayatlarını Risale-i Nur’daki ölçülere göre düzenleyerek yaşar. Onlarda rastgele bir hayat tarzı olmaz, hayatlarının her anını iman Kur’ân meşguliyeti ile günahtan uzak durarak geçirirler. Bu hayat tarzı sahabeyi andırır.

Bediüzzaman Said Nursî “….en dehşetli bir zamanda ve en lüzumlu ve nazik bir vakitte, herkesin anlayacağı bir tarzda; hakaik-i Kur’âniye ve imaniyenin en derin ve en gizlilerini, gayet kuvvetli bürhanlar ile ispat ederek o iman-ı tahkikîyi taşıyan hâlis ve sadık şakirdleri dahi bulundukları kasaba, karye ve şehirlerde –hizmet-i imaniye itibarıyla– âdeta birer gizli kutub gibi mü’minlerin manevî birer nokta-i istinadı olarak, bilinmedikleri ve görünmedikleri ve görüşülmedikleri halde, kuvve-i maneviye-i itikadları cesur birer zabit gibi kuvve-i ma-neviyeyi ehl-i imanın kalplerine verip mü’minlere manen mukavemet ve cesaret veriyorlar. (Sikke-i Tasdiki Gaybi 8. Şuâ, 8. Remiz) Bu asırda zındıkaya karşı verilen mücadelenin ana omurgasını Nur Talebeleri oluşturur. Ama onlar gösterişten, alayişten, nümayişten uzaktırlar, görünmeden, bilinmeden ihlâs ile tavizsiz iman, Kur’ân hizmeti ile meşgul olurlar.

“Nur mekteb-i irfanının yüz binlerce, belki de milyonlarca talebeleri yetişti. Artık bu yolda, hizmet-i imaniyede onlar devam edeceklerdir. Ve benim maddî ve manevî her şeyden feragat mesleğimden ayrılmayacaklardır. Yalnız ve yalnız Allah rızası için çalışacaklardır ….Risale-i Nur’a sadâkat ve sebatla çalışmalarını tavsiye ederim.” (Emirdağ Lâhikası). Bu cümleler ile Bediüzzaman Risale-i Nur Talebelerine bir yol haritası çizerek Kur’ân kaynaklı meslek ve meşrebinin yaşatılması için sorumluluk yüklüyor. Bu yolda yürümek için ancak ve ancak Bediüzzamanı bütün yönleri ile anlayarak nefis ve hissiyatı karıştırmadan Risale-i Nur’un hayatımızın her alanına nüfuz etmesi ile mümkün olur. Aksi takdirde bu meslek ve meşreb içinde kalınmaz, zaman içinde yollar ayrılır.

Bediüzzaman İhlâs Risalesi’nde “İşte ey Risale-i Nur şakirtleri ve Kur’ân’ın hizmetkârları! Sizler ve bizler öyle bir insan-ı kâmil ismine lâyık bir şahs-ı manevînin azalarıyız. Ve hayat-ı ebediye içindeki saadet-i ebediyeyi netice veren bir fabrikanın çarkları hükmündeyiz. Ve sahil-i selâmet olan Dârü’s-selâm’a ümmet-i Muhammediyeyi (asm) çıkaran bir sefine-i Rabbaniyede çalışan hademeleriz” şeklinde Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri ifade ediyor. Helâket ve felâket asrı olan bu asırda Risale-i Nur Talebeleri ümmeti her türlü yanlıştan ve zındıkanın oyunlarından koruyarak sahil-i selâmete çıkarma gibi bir görevle tavzih edildikleri anlaşılıyor bu cümlelerden.

Risale-i Nur cemaatinin dışındaki ehl-i tahkik ve hakperest insanlar da Nur Talebelerinin yaptıkları hizmetin idraki içindeler. Yazdığı yazılardan dolayı birçok sefer tutuklanarak hapis yatan ve bir dönemde Adalet Partisi’nden Antalya Milletvekilliği de yapan Osman Yüksel Serdengeçti çıkardığı Serdengeçti Mecmuasında yer alan “Said Nursî ve Talebeleri” adlı makalesinde “Said Nur ve talebelerini seyrederken, insan kendini âdeta Asr-ı Saadet’te hissediyor. Yüzleri nur, içleri nur, dışları nur... Hepsi huzur içindeler. Temiz, ulvî, sonsuz bir şeye bağlanmak; her yerde hazır, nâzır olana, âlemlerin yaratıcısına bağlanmak, o yolda yürümek, o yolun kara sevdalısı olmak... Evet!.. Ne büyük saadet!” Osman Yüksel Serdengeçti Nur Talebelerinin gaye, maksat ve bu asırda üstlendikleri rolü veciz bir şekilde ifade ediyor, başka bir tarif ve söze ihtiyaç bırakmıyor.

Risale-i Nur meslek ve meşrebine sebat ve sadâkatle bağlı olan her Risale-i Nur Talebesi bulunduğu mahalde yol gösterici ve insanların istikamet üzere hareket etmelerini sağlayan bir Kutup Yıldızıdır, insanlar onlara bakarak olaylarla ilgili karar verirler. Yani insanlara nokta-i istinat olurlar.

Nur Talebeleri bu ülke ve milletin talihini değiştirdi, zındıkanın ülkeyi istilâ etmemesi için bent, set oldular. Karanlıktan aydınlığa çevirdiler ülkenin yönünü, herkesin onlara vefa borcu var.

Her Risale-i Nur Talebesi bir projektör, bir Kutup Yıldızıdır! 

Okunma Sayısı: 1968
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Osman Yıldırım

    30.8.2021 08:56:36

    Evet ,her Nur talebesi bulunduğu yerde bir kutup yıldızdır insanlar ona bakarak yönünü tayin ederler. Ancak kime Nur talebesi denir? Mesela meşvereti temsil eden, milli iradenin temsilcisi seçilmiş idareyi alaşağı eden darbecileri alkışlayan ve darbecilere noktaya ı istinat olana Nur talebesi denir mi? Ayrıca yine meşum kim tarafından ne maksatla yapıldığı belli olmayan olaylar bahane edilerek yüzbinlerce insanı işinden aşından eden ve zindanlara tıkan bir siyasetçinin peşinden giden ve o siyasetçiyi ilahlaştırırcasına alkışlayan ve o siyasetçinin hatalarını söyleyenlere terörist, vatan haini diyenlere de Nur talebesi denir mi? vs.vs.

  • Ali TAM

    30.8.2021 08:13:21

    Bugünün Müslümanlari ile Asr-i Saadet Sahabeleri karsilastirilamayacagi gibi. Bizzat merhum ve muazzez Üstadimiz Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerini görüp bizzat ondan ders ve tavsiye almis talebeleriyle bugünün Nurcularini kiyaslamak mümkün degil. Yanlis anlasilmasin, bu bugünün Nurcularinin gercekten cok alî seciye ve mertebelerine dokunmak degil, belki saf-i evvel Nurcu Agabeylerimizin gösterdikleri sabir, sebat, sadakat ve ihlasta bizim onlari tasvib veya tasvir etmemiz (bu terazi o sikleti cekmez babindan). Öyle menkibeler duyduk ki dinlerken insanin aklî terazisinin fevkinde, takatini asacak derecede Nurlarda, Hizmette, Uhuvvette, Ihlasta fani olmus zevat. Hani birgün Hz. Resulullah SAV aglarken nedenini sorup ben de aglayayim diyen koca sahabeye. "Kardeslerim icin agliyorum, onlar henüz gelmediler onlar Ahirzamanda gelecekler" diye yadettigi ali seciyelerin onlar oldugunu düsündügümdendir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı