"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vefasızın meclisinde bade içilmez

İlimdar Kaya
09 Ekim 2023, Pazartesi
İnsanî meziyetlerin zirvesini gösteren vefanın temelinde samimiyet, sadakat ve tevazu gibi ahlâkî hasletler bulunur.

Şairin “Dava kapısını bırak da vefâ dergâhına gel!”  sözünden de anlaşılacağı gibi vefâ bulunmaz bir dergâhtır. O dergâha giren herkes huzur bulur ve memnun ayrılır.  Vefa, İslâmî ve ahlâkî bir meziyettir. Beşere seviye kazandıran manevî bir haslettir. İnsanı insan yapan en önemli özelliklerden birisidir. Bu duygu, sevilen veya sevilmesi gereken kimselere verilen değerin bir ölçüsüdür. 

Mütefekkir Cemil Meriç’in “İnsan karakteri ne kadar kuvvetliyse, vefasızlığa o kadar az kabiliyetlidir” sözü bir hakikati ortaya koyar. Hz. Mevlana da der ki “Köpeği köpeklikten çıkartıp insana dost yapan sadakat ve vefadır. İnsanı insanlıktan çıkartıp köpekten daha aşağı yapan da sadakatsizlik ve vefasızlıktır.” Egoist insanlar sadece kendini, zevkini ve menfaatini düşünürler.

Tâif dönüşünde düşmanları Peygamber Efendimizi (asm) Mekke’ye almak istememişlerdi. İleri gelenlerden Mekke’ye girişi için kendisine yardım etmelerini istedi, kabul etmediler. Bu teklifi sadece bir müşrik olan Mut’im Bin Adiyy kabul etti ve silâhlandırdığı oğullarıyla birlikte  Kâbe’ye giderek Kureyş’e; “Muhammed himayemdedir” dedi.

Peygamber Efendimizi (asm) Mekke’nin dışından alıp Kâbe’ye getirdi ve şehre girmesine yardımcı oldu. Bedir Savaşından sonra düşman esirler tartışılırken Peygamber Efendimiz (asm) “Şayet Mut’im Bin Adiyy hayatta olup da esirlerin bağışlanmasını isteseydi, fidye almadan hepsini serbest bırakırdım” dedi. (Buhari, Humus, 16) 

 Bir müşrike gösterilen vefâyı acaba biz kardeşlerimize gösterebiliyor muyuz? Ebû Tâlib vefat ettiğinde Hazret-i Ali (ra), Efendimize (asm) gelerek; “Dalâlet içindeki ihtiyar amcan müşrik olarak öldü!” dedi. Bu haber üzerine çok üzülen Resûl-i Ekrem Efendimiz ağlamaya başladı. Daha sonra da; “Git onu yıka ve göm!” buyurdu. (Nesâî, Cenâiz, 84) 

Bediüzzaman Kosturma’da esarette iken iki ihtiyar Tatar kadını küçük bir pencereden yiyecek verir, yardım ederlerdi. Bediüzzaman “Onlar benim kurtulmama ve Risale-i Nur Külliyatı’nı yazmama vesile oldular. Bütün Tatar kabilelerini beş vakit duâma dâhil etmişim” der. Hatta 1948 zehir veren Tatar Afyon savcısına da hakkını helâl ettiğini söyler. Bu olay vefanın eşsiz misallerinden biridir…

Kırılan çay kaşığı atılıp yeni bir çay kaşığı alınınca Bediüzzaman, “Kardeşim sen biliyor musun bu kaşık benim kırk yıllık arkadaşım” diyerek o kırık kaşığı tamir ettirir ve kullanır. 

Günümüzde vefâ kelimesi, adeta lügatte bir kelime ve İstanbul’da bir semt adı olarak kalmış durumda. İnsanlar arasındaki ilişkiler menfaate dayalı seyrettiği zaman “bir acı kahvenin kırk yıl hatırı vardır” sözü askıda kalır. “Ben sana şunu yaptım, bunu yaptım” şeklindeki sözler de çirkin ve insan davranışlarının dibe vurmuş seviyesiz halidir.

İman Kur’an davasında Mehd-i Azam’ın hizmet arkadaşları olan Nur Talebelerine  “en yakın dost ve en fedakâr arkadaş ve en takdir edici yoldaş ve en civanmert kardeş” olarak bakılarak saygı ve vefa gösterilmeli.

Resûlullah (sav) buyurdular ki;“Kıyamet günü, Allah öncekileri ve sonrakileri birleştirip topladığı zaman her vefasız için, onu tanıtan bir bayrak dikilir ve ‘Bu falan (oğlu falanın) vefasızlığı denilir.”(Buhari, Edeb 99)                                                                                   

Okunma Sayısı: 13499
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İhsan Erdoğan

    9.10.2023 23:38:32

    Gerçekten günümüzde vefa, İlimdar hocanın anlattığı gibi İstanbul'da bir semtin adı ve sözlükte kalmamalı. Hayatımızın her safhasında yaşanır halde bulunması gerekir. Çok güzel zengin bir yazı. İstifade ettik. İnşaallah sizde istifade edersiniz.

  • Daniyal Ateş

    9.10.2023 21:18:51

    Tebrikler hocam

  • dogan

    9.10.2023 19:22:26

    her gün okunup amel edilmesi gereken hatırlatmalar, teşekkürler hocam, bu konularda yazılarınızın devamını bekleriz.

  • Züleyha

    9.10.2023 13:56:33

    Çok anlamlı, dopdulu bir yazı olmuş. Allah razı olsun.

  • Fikret KABA

    9.10.2023 12:15:07

    Çok güzel bir yazı, Tebrikler.. Tabiri caiz ise İnsanı iki yanından tutup sirkeleyip kendine getiren bir yazı olmuş, Gerçekten vafasız kaldık şu dünyada

  • Ömer Faruk Özaydın

    9.10.2023 02:56:33

    Binlerce tebrikler hocam. Şiir tadında ve makale tadındaki bu yazı çerçeveletilip asılmalı. Son senelerde iliklerimize kadar hissettiğimiz vefa hasletini dantel gibi işlemişsiniz. Tekrar binler tebrikler

  • A. AYDIN

    9.10.2023 00:46:16

    Dopdolu bir yazı olmuş. Tebrik ve teşekkür ederiz. 👍👍👍

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı