"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yolculuk öncesi sohbet

İlknur Maraş Çalık
14 Temmuz 2020, Salı
Üniversite yıllarımda İzmit’te ilk yılım, dershane hayatımın üçüncü yılıydı

O zamanlar “Risaleyi ne kadar okusak da anlamıyoruz” diyerek çok yakındığımız dönemler olmuştur. Yaşadığım her olayda, okuduklarımızı anlamasak da, hafızalarımıza bir tohum gibi ekilip vakti geldiğinde neşvünema bulduğunu görüyordum.

Yine bir hafta sonu tren biletimi almış, sabah 8 civarlarında istasyona girdiğimde bir bankta yaşlıca bir teyze oturmaktaydı. “Günaydın teyze.” diyerek yanına oturdum. Bir süre sessiz kaldıktan sonra; “Yolculuk nereye?” diyerek sohbetin temeli atılmaya başlamıştı. Üni- versite öğrencisi olduğumu, ailemi ziyarete gideceğimi söyledim. Karşımızda ayakta duran uzun saçlı bir kız vardı. İki dakika geçmemişti ki, teyze onu işaret ederek hiç beklemediğim bir soru sordu:

“Bak o da, senin gibi öğrenci ve genç. Ne güzel saçlarını salmış. Sen niye böyle bürüklendin ki?” Çok şaşırmıştım. Şimdi durup dururken tesettürüme lâf etmesi nedendi ki? Cevap bekliyordu, kendimi toparlayıp, şöyle cevap verdim:

“Teyzeciğim, ben Elhamdülillah Müslümanım. Beni Yaratanın emri bu!” dedim.

“Ben de Müslümanım. Annem namazında niyazında biriydi. Cahil biri değilim, ben profesörüm, çok okur, çok gezerim. Kur’ân’da ‘örtünün!’ demiyor.”

“Sanırım Kur’ân-ı Kerîm’i tam okumamışsınız. Nur Sûresi’ni daha detaylı okumanızı tavsiye ederim. Hem ‘Ey Peygamber hanımlarına söyle dışarıya çıkarken üzerlerine dış örtülerini alsınlar.’ mealinde bir âyet var. Ve bu âyet bize tesettürden haber vermektedir.” dedim ve şöyle devam ettim: “Bak ne güzel! Anneniz namaz kılıyormuş. Öyle bir anneniz olduğu için şanslısınız. Siz kılıyor musunuz? “

“Hayır. Ama babam, annem ve dedem hacıydı. Biz köyde oturuyorduk. Şimdiki gibi evlerde musluk yoktu. Dere kenarındaydı evimiz, annem gidip oradan abdest alır namazını kılardı.”

“Ne güzel maşaallah. Anneniz borcunu, vazifesini yerine getirmiş. Annenizin, dedenizin size bir faydası olmaz ahirette. Meselâ, siz okumuşsunuz profesör olmuşsunuz. Oğlunuz okumadan yanınıza gelse, ‘Anne beni üniversitede hoca yap.’ dese, yapabilir misiniz?”

“Tabiî ki de hayır!”

“İşte, ahirette de herkes buradaki sınavından sorumlu olacak. Anneniz o zorluklar içerisinde namazını eda etmiş. Bizler bu kolaylıklar içinde eda edemiyoruz.”

“Benim sürekli seminerlerim oluyor. Yolculuk halindeyim. Nasıl namaz kılayım?”

“Bizim dinimiz kolaylık dini. Yolculuk esnasında, namaz vakti geçmek üzere ise, hareket halindeki her vasıtada oturarak kılabilirsiniz.”

Söylediklerimden etkilenmiş olmalı ki düşünceli bir şekilde derinlere dalmıştı. Kendini toparlayıp. Birden kaşlarını çatarak bana döndü: “Her yer de böyle konuşma tamam mı? Hadi iyi yolculuklar!” dedi ve kalkıp gitti.

İşte o anda şükretmeye başladım. Rabbime sonsuz şükürler olsun ki, Risale-i Nur gibi muhteşem bir eserle beni tanıştırmış. Böyle insanların karşısında âciz bırakmamış.

Demek ki bir Müslüman olarak hepimiz, bilhassa gençlerimiz daha çok okumalı.

Okunma Sayısı: 2221
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Oğuz

    14.7.2020 15:10:27

    Tahkiki imanı Allah ın izniyle gönüllere diken Risale-i nur'a sahip olduğumuz için ne kadar şükretsek az. Neye nasıl inandığımızı bilmemek en büyük sorunumuz. Güzel ve istifadeli bir yazı olmuş tebrikler ...

  • Cenk çalık

    14.7.2020 14:32:32

    Hatıralar, yaşanmış olması nedeniyle beşere ibret alması için önemli fırsatlar sunuyor. Bu yazıyı okurken iyiki Risale-i Nurlar var diye düşündüm. Yoksa halimiz duman olurdu diye içimden geçirmeden edemedim. Genç yazarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Rabbim istifade eden kullarından eylesin inşaAllah...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı