"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hizmet ve aile arasında denge

İlknur Maraş Çalık
19 Mart 2022, Cumartesi
Eşler birbirini hizmet ve aile arasında tercih yapmaya zorlamamalı.

Bir tarafa yönelirken de diğer tarafı terk etmemelidir. “Ne dünyası için ahiretini ne de ahireti için dünyasını terk eden -her ikisinden de nasibini almayan kimse- sizin hayırlınız değildir. Çünkü ahiretin ulaşım ve hazırlık yeri dünyadır. İnsanlara yük olmayınız.”1 hadis-i şerifini düstur edinmeliyiz. Yani ifrat ve tefritte değil, vasat olmak gerekir. Dengeyi kurmak, çocuklarımızdaki Risale-i Nur’a muhabbeti ziyadeleştirir.

Yaşanılan bir vakıayı akla yaklaştırmak adına paylaşmak isterim:

Evin reisi günlük okuma, her gün iş çıkışı müzakereli derse katılmak, şahsî video ve röportajlar yaparken evdeki halkın hukukunu gözetemez olur. Yine bir akşam online ortamda ders okuyacağı bir anda odaya gelip “Ben ders okuyacağım. Biraz sessizlik istiyorum.” dediğinde küçük kızı, kafasını yere eğip “Dersi oku, hemen gel tamam mı?” demesiyle babaya eşinin aylardır anlatmaya çalıştığı mevzuyu küçücük yüreğiyle ve tek cümle ile özetlemişti. Yayına katılan baba, sonrasında ailesinin yanına geldiğinde terazinin bir yanını çok boşalttığını fark eder. Aile içi meşveretlerinde konuşurken, evlenmeden önce hanım kardeşimizin sorduğu soruyu eşine hatırlatarak “Önce hizmet mi, yoksa aile mi?” sorusunu yanlış değerlendirmiş olduğunu ve tercih hakkı sunmadığını belirtir. Bu sorunun cevabını tecrübeyle sabitlemişlerdi. Peygamberimiz (asm) şöyle buyuruyordu: “Zikreden bir dil, şükreden bir kalp edinin ve âhiretle ilgili hususlarda size yardımcı olacak bir hanımla evlenin.”2

Lahikalarda bir Nur Talebesinin kaleme aldığı mektupta: “Sizler de o mübarek şakirtler gibi, o mübarek daire-i kudsiyeye dehalet ettiğinizde, dünyevî ve uhrevî dehşetli ateşlerden kurtulacak ve evlât ve iyâlinizin bir nevi çobanı olmak hasebiyle, o sevgililerinizi de kurtaracaksınız. Ve her birerleriniz maddî ve manevî felâh ve saadete nail olacaksınız.”3 Demek ki evin reisi çoban hükmünde olduğundan aile fertlerinin kurtarıcısı olabilmek için önce kendi nefsini terbiyeden başlamalı, bu kudsî daireden ayrılmamalı ve buna sebebiyet verecek zemin oluşturulmamalı. Sürüden ayrılanı kurt kapar misali ahir zamanın fitnesi ağır olduğundan bu şahs-ı manevîde her daim yer almalı ve dua zincirinden ayrılmamalı.

“Zaman iman kurtarma zamanı” derken, evdeki evlatların imanını kim kurtaracak? ‘Anne birinci muallimdir.’ demek yeterli midir? Baba da öğretici rol oynuyor. Sürekli istediklerini yapmak ve hediyeler almak yeterli mi? Oysa ki, Efendimiz (asm) buyuruyor ki; “Hiçbir baba, çocuğuna iyi terbiyeden daha üstün bir hediye veremez.”4

Bediüzzaman Said Nursî, “Risale-i Nur’un fıtraten ve zamanın vaziyetine göre talebesi olacak, başta, mâsum çocuklardır.”5 diyor. Önce dar dairede Risale-i Nur okunmalı ve ona talebe olarak evlatlarımızı yetiştirmeliyiz. İnşaallah hem bu dünyada hem de ahirette hasenatlarıyla bahtiyar olacağımız evlatlar yetiştirmiş oluruz.

Dipnotlar: 

1- Kenzu’l-Ummal, H. No: 6334; 

2- İbni Mâce, Nikâh: 5; 

3-Emirdağ Lâhikası, s.163; 

4- Tirmizî, Birr: 33; 

5-Emirdağ Lâhikası, s.69; 

Okunma Sayısı: 2141
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • selma

    19.3.2022 16:18:05

    Çok önemli bir konuya değinilmiş.Bu denge sağlandığında toplumda demokrasi,höşgörü,bireylerin birbirine saygısı da artacaktır.Aile toplumun çekirdeği,aynı zamanda küçük bir meclisidir.Aile üyeleri arasında bilgi alışverişi,ortak karar alma,alınan karara saygı gösterip uygulama,fikirlere saygı gösterme huzur için şarttır.Ailedeki bu uygulamayla büyüyen çocuk ,dış dünyadaki kişilere de aynı şekilde yaklaşacaktır.Müslüman toplumların ayağa kalkmasında bu yetişme tarzı çök önem arzetmektedir. Asyanın bahtının miftahı olan meşveret, aileden başladığında miftah olacaktır. gerçekleşir.

  • Zeliha

    19.3.2022 13:09:03

    Allah razı olsun. Tam isabet. Risale-i nurları ve hizmeti kalibre etmeden netice meçhul. Biz ne yapıyoruz diye saffi evvel abiler ablalar hep kendilerini murakabe etmişler. Biz de bir yerde hata yapıyoruz ki emanetlerimiz de sıkıntılar oluyor. Sadece kendi çocuklarımız da değil. Cemaatimiz çocuklarını emanet edeceğimiz abi ve ablalarin önce dar dairede muvaffak olması hizmetlerde doğru akseder.

  • Sema Nur Gül

    19.3.2022 10:47:30

    Kalemine sağlık kardeşim. Bu kaleme döktüğün yazı dengeyi kuramayan, evli ve evlenecek tüm cemaat kardeşlerimize uyarı niteliğinde olur inşaallah. Güzel bir noktaya değinmişsin. İbret almak duasıyla 🌹

  • Said Yüksekdağ

    19.3.2022 00:21:33

    Maşâallah çok güzel bir yazı olmuş. Ehl-i hizmet olan karı ve kocaların yaşamış olduğu sıkıntıyı ve bu sıkıntı karşısında ne yapılması, nasıl davranılması gerektiğini hadis-i şerif ve Risale-i Nur'dan kaynak göstererek veciz bir şekilde dile getirmişsiniz. Bana göre de dar dairede olan hizmet daha önemli. Karı ve kocanın birbirleri üzerinde hakları olduğu gibi ev ve evlâdları üzerinde de hakları var. Önce bunların hakkını yerine getirmek lazım. Dar dairede olan hizmet îfâ edildikten sonra dışarıda hizmete yönelmeli. Tekrardan tebrik ediyor, kaleminize kuvvet diliyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı