"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Afetler Müslümanları niye daha çok vuruyor?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
12 Şubat 2023, Pazar
Teknoloji ve iletişimin “global köy” haline getirdiği dünyada ülkeleri demokrasi, özgürlükler, hukukun üstünlüğü, şeffaflık gibi konularda objektif ve evrensel kriterlere göre değerlendirip, her ülke için “karne” hazırlayan bağımsız kuruluşlar var.

Genelde senelik periyoda bağlanan bu çalışmalar neticesinde hazırlanan raporlarla, ülkelerin söz konusu alanlardaki ilerleme veya gerileme tesbitleri de kayda geçiriliyor.

Bu çalışmalardan biri de George Washington adlı Amerikan üniversitesinde iki Müslüman araştırmacının yaptığı “İslamîlik endeksi.” Kur’an ayetleriyle Peygamberimizin (asm) hayatı, tatbikatı ve sözlerinin referans alındığı endekste ekonomi, hukuk ve yönetişim, insan hakları ve siyasî haklar, uluslararası ilişkiler olmak üzere dört alt dal esas alınmış.

Çok ilginç ve manidar ki, 2020 endeksinde ilk sıra yine Yeni Zelanda’nın.  Onu İsveç, Hollanda, İzlanda, İsviçre, İrlanda, Danimarka, Kanada, Avustralya ve Norveç takip ediyor. 

İlk 20’de Kuzey Avrupa ülkelerinin haricinde Malta ve Japonya da yer alırken, ilk 40’da maalesef hiçbir İslam ülkesini göremiyoruz.

Peki ya Türkiye? 153 ülkelik endekste ülkemiz 2020’de 100. sıraya kadar gerilemiş.

Şimdi daha da geriye gitmiş olmalı.

Demek ki, hukuk, yönetişim, insan hakları, siyasî haklar, uluslararası ilişkiler ve ekonomi gibi alanlarda İslamın gereklerini Müslüman olmayan ülkeler çok daha iyi uyguluyor.

Bu tablo Bediüzzaman’ın bir asır önce dile getirdiği tesbitleri bir kez daha doğruluyor:

Gayrimüslimler, dinimizin getirdiği değerleri sahiplenerek, kâinat kitabını ve fıtratı da çok iyi okuyarak ilerlediler. Müslümanlar ise İslamın özünden uzaklaştıkları, istibdat rejimlerinin pençesinde manevî ve ahlâkî değerlerini kaybettikleri için bu hale düştüler.

Bu durum hayatın bütün alanlarına olumsuz yansıdı. Depremlerden bu kadar büyük zarar görmemizin altında da aynı gerçek var.

Aklın ve ilmin kanunlarını bile bile gözardı ederek fay hattına kalitesiz malzemeyle çürük binalar yapılması, hazırlıksızlık, denetimsizlik, sorumsuzluk... hep yıkım getiriyor.

Gayrimüslim ülkelerse dinin ve fıtratın kanunlarına Müslümanlardan çok daha ileri ve örnek bir dikkat ve hassasiyetle riayet ettikleri için afet zararlarını en aza indiriyorlar.

Akif’in deyişiyle, “işleri var dinimiz gibi.”

Okunma Sayısı: 5495
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İ. Seyda

    12.2.2023 14:17:39

    Elbette birçok hikmet saklı bu olup bitenlerden. On dördüncü Sözün Zeyli’nde bu zelzele/depremin bîçare yerleri daha ziyade sarsmasının iki vechi olduğundan söz ediliyor: “Biri: Hataları az olmak cihetiyle temizlemek için ta’cil edildi. (Yani hızlandırıldı). İkincisi: O gibi yerlerde kuvvetli ve hakikatlı iman muhafızları ve İslâmiyet hâmileri az veya tam mağlub olmak fırsatıyla, ehl-i zendekanın orada tesirli bir merkez-i faaliyet tesisleri cihetiyle en evvel ora¬ları tokatladı, ihtimali var.” Hangisidir, bunu Allah bilir. Biz umalım ki, rahmet fani dünyamızda bakiye tebdil eden pencereler açmış olsun.

  • mehmet

    12.2.2023 09:48:54

    Japonyanın çoğunluğu müslüman değil ancak o bölgeyi çok daha şiddetli depremler vurmasına rağmen hiç bir bina yıkılmıyor, hiç kimse ölmüyor. çünkü müslüman değiller ancak yaşayışları müslümanın yaşaması gereken hayat gibi

  • Oğuz Yiğiter

    12.2.2023 06:23:31

    "Elhaku yağlu velâ yuğla aleyh"-Hak, her zaman galibtir hakikatinin Risale-i Nur'dan alınan bakış açısıyla günümüz musıbetini okuma pratiğini dile getiren veciz bir yazı. Tebrikler, dualar....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı