"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Maksatta ittifak

Kâzım GÜLEÇYÜZ
13 Temmuz 2025, Pazar
Birinci İhlâs Lem’ası’ndaki şu vurgulu ifadeler de baştan beri işlemeye çalıştığımız manaları tamamlayıp taçlandırıyor:

“Bütün hissiyatınızla, ehl-i dünyadan daha şiddetli bir surette meslektaşlarınızla ve dindaşlarınızla ittifak ediniz, yani ihtilâfa düşmeyiniz. ‘Böyle küçük meseleler için kıymettar vaktimi sarf etmektense, o çok kıymetli vaktimi zikir ve fikir gibi kıymettar şeylere sarf edeceğim’ deyip çekilerek ittifakı zayıflaştırmayınız. Çünkü bu manevî cihadda küçük mesele zannettiğiniz, çok büyük olabilir. (...) Ehl-i hakkın mağlûbiyeti zamanında, (...) küçük bir meseleye sarf olunan senin kıymettar bir günün, (...) bin derece kıymet alabilir, bir günün bin gün olabilir.”

Zira rıza-yı İlâhî çerçevesinde, zerreyi yıldız gibi yapabilecek önem ve değerde bir görev bu.

Dolayısıyla, kendi hizmet ekolümüzün dairesi içinde fert fert birbirimizle olan ilişkilerimizden başlayıp, sair hizmet ekolleriyle irtibatlarımıza ve dünya ölçeğindeki Müslümanlarla her seviyedeki bağlarımıza kadar uzanan halkalardaki tavır, duruş ve yaklaşımlarımızı, Said Nursî’nin “İttihad-ı İslâm’ın tam zamanı geliyor” tesbiti çerçevesinde yeniden yorumlayıp dizayn etmemiz gerekiyor.

Bu dizayn sürecinin, âfâkî ve hayalî ütopyalara sapmadan, gerçekçi bir zemin ve çizgide doğru ve dengeli bir yaklaşımla yönetilmesini sağlayacak ölçü ve parametreler yine Risale-i Nur’da.

Meselâ ittihad-ı İslâm’ı illâ bütün cemaat, tarikat ve hizmet ekollerinin tek bir çatı altında organik bütünleşmesi şeklinde anlamak yanlış. Böyle birşey fıtrata da, sosyal gerçeklere de aykırı. 

Onun yerine Bediüzzaman’ın ifadesiyle, “Dinî cemaatler maksatta ittifak etmelidirler. Mesalik ve meşreblerde (hakka hizmet ortak hedefinde birleşen farklı ekol ve yollarda) ittihad mümkün olmadığı gibi caiz de değildir. Zira taklit yolunu açar ve ‘Neme lâzım, başkası düşünsün’ sözünü söylettirir.”

Bu manada her hizmet ekolü kendi metoduyla kendi hedef kitlesine ulaşır, onun mizacına ve özelliklerine uygun bir hizmet verir. Bunların tek tipleştirilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.

Ve hepsi birbirini tamamlayan bir yaklaşımla ortak hedefte birleşir.

Okunma Sayısı: 649
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Fikret

    13.7.2025 04:07:10

    Bediüzzaman’ın ifadesiyle, “Dinî cemaatler maksatta ittifak etmelidirler. Mesalik ve meşreblerde (hakka hizmet ortak hedefinde birleşen farklı ekol ve yollarda) ittihad mümkün olmadığı gibi caiz de değildir. Zira taklit yolunu açar ve ‘Neme lâzım, başkası düşünsün’ sözünü söylettirir.” Bu hassas konuda ki yorum ve gayretleriniz takdire şayandır. Bu mevzuyu " vazife " bazında ince ince işleyerek hem bizi aydınlatırken hem de neticenin Allah'a ait olduğunu ve vazifemize odaklanıp çalışmamız gerektiğini hatırlattığınız için teşekkür ederiz. Allah çalışmalarınızın semeresine nefsinizi ortak etmesin ve Allah yar ve yardımcınız olsun. Vesselam.

  • Kenan

    13.7.2025 01:31:28

    Gece yarısı Kazım Güleçyüz Beyi rüyamda görerek uyandım.Bir sohbete katılmış arada müsade alarak dışarı çıkmıştı.Döndüğünde yanında bolca yüzlük ikiyüzlük onluk yirmilik bir sürü kagit para vardı.Bir müessesenin ihtiyacı için getirmiş kendi maaşıydı.Saymaya çalışıyordu.Yardım etmek için paraları ben alıp saymaya başladım..Deste deste ayırırken sayım bitiremeden uyandım.Neresi için yardım toplanıyordu bilemiyorum. Ama önemli ve acil bir ihtiyaçtı.Ben de iştirak etmeye niyetlnmistim....Hayrola inşallah

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı

En Çok Okunanlar